Våldtäkt borde inte vara lagligt

I en demokrati kan inte domstolar i längden gå emot människors rättskänsla.

Protest Feministrörelsen Femen protesterade idag utanför Svea Hovrätt mot domen där sex män friandes för våldtäkt. På nätet kräver 50 000 personer i en namninsamling att Högsta domstolen prövar fallet.

Vi kan börja med att slå fast två saker som tydligen är kontroversiella.

Om sex män i tur och ordning har samlag med en flicka mot hennes vilja är det våldtäkt. Om de låser in henne i ett rum, tar hennes kläder och mobiltelefon och står på kö i väntan på sin tur är det dessutom ett nästa obegripligt hänsynslöst och grovt övergrepp.

Om någon tolkar lagen så att detta agerande ses som acceptabelt är det inte människors rättskänsla det är fel på.

Hon sa nej

Festen ägde rum i en lägenhet i Tensta i början av mars i år. Flickan blev instängd i ett rum. Enligt hennes advokat Magnus Eriksson kände hon dödsfruktan.

– De låser in henne i ett rum, tar hennes jacka och gömmer hennes mobiltelefon. De är i ett numerärt överläge, struntar i att hon säger nej och tar av hennes kläder, sa han till Svenska Dagbladet.

"Juridiskt akrobatnummer"

Solna Tingsrätt skriver i sin fällande dom: "Förutom att fler förgripit sig på målsäganden har övergreppen pågått under relativt lång tid. Gärningsmännens uppsåt har omfattat att det varit fler personer som förgripit sig eller skulle förgripa sig på målsäganden."

Tingsrätten dömde för grov våldtäkt.

Svea Hovrätt gör dock en helt annan bedömning. Magnus Eriksson kallar det ett "juridiskt akrobatnummer".

Inte "hjälplöst tillstånd"

- De samlag som ägt rum kan mycket väl ha skett mot hennes uttryckliga vilja men om det inte varit utnyttjande av ett hjälplöst tillstånd är det inte våldtäkt, säger Sven Jönson, domare i målet, till Aftonbladet

Att hon sa nej och att hon med största sannolikhet var paralyserad av rädsla för vad de sex okända männen skulle göra om hon slog tillbaka räcker alltså inte för hovrätten, inte heller att dörren var låst.

På precis den här punkten är lagen ändrad. Hovrätten antyder i sin dom att om övergreppen skett efter lagändringen skulle gärningsmännen dömts för våldtäkt. Frågan är dock om denna ändring verkligen räcker.

Konstig debatt

Att domen strider mot väldigt många människors rättsuppfattning är uppenbart. Reaktionen på nätet har varit enorm, över 50 000 personer har i en namninsamling krävt att Högsta domstolen prövar fallet. Idag protesterade feministrörelsen Femen utanför Svea Hovrätt genom att klä av sig. Över brösten skrev de: "Stop legalizing rape", sluta legalisera våldtäkt.

Krav på samtycke

Ett förslag som återigen tagits upp är krav på samtycke för sex. Exempelvis har en av poliserna som utredde det aktuella fallet, Martin Marmgren, lyft frågan på Aftonbladets debattsida.

Tanken är att sex utan, mer eller mindre uttryckligt, samtycke ska vara straffbart. Det skulle kasta om balansen i rättsalen helt och hållet.

Risken med förslaget är dock att personer tvingas bevisa att de inte begått brott vilket strider mot grundläggande krav på rättsäkerhet.

Men efter domen i Svea Hovrätt bör förslaget prövas ordentligt. I en demokrati kan inte domstolar i längden gå på tvärs mot människors rättskänsla.

Följ ämnen i artikeln