Rysk vinter

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-01-20

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Kyligt Det blåser kallt på flera olika sätt i Moskva just nu.

Det blåser kalla vindar i Moskva. Medan termometrarna visar minus 30 grader blir de politiska likheterna med Sovjetunionen allt tydligare.

Vladimir Putin skrev under den nya lagen mot föreningslivet för tio dagar sedan. Först i tisdags dök det upp en notis om beslutet i regeringens officiella tidskrift. Frivilligorganisationer måste registrera sig hos en ny myndighet, som kan förbjuda dem utan att det behövs något domstolsbeslut.

Övergreppen i Tjetjenien fortsätter. Samtidigt övar svensk militär med en rysk brigad som anklagas för mord på civila.

Terrorism ska bekämpas

Övningar tillsammans med andra länder är viktiga, skriver den ryske försvarsministern i Wall Street Journal. Det handlar bland annat om att bekämpa terrorism, förklarar Sergej Ivanov och utvecklar Rysslands doktrin om preventiva militära insatser. ”Vi definierar preventiva insatser (pre-emption) inte bara som förmågan till angrepp på terrorgrupper utan också som andra insatser för att hindra att hot uppstår.”

Ja, så kan övergreppen mot civilbefolkningen i Tjetjenien också beskrivas, av en möjlig efterträdare till Putin.

Grannarna oroade

”Ryssland måste vara starkt”, lyder rubriken på Ivanovs artikel. Grannländerna är oroade över programförklaringen, som antyder att Ryssland kan ingripa militärt om ”den konstitutionella ordningen hotas” i länder som tillhört Sovjetunionen.

Omvärlden talar fortfarande med små bokstäver om utvecklingen i Moskva.

Beroendet av rysk gas är en förklaring till stora länders passivitet, men inte den enda. Energiavtalen kan också användas som press på Ryssland, som behöver intäkterna.

”Kriget mot terrorn” är ett annat skäl. USA och Storbritannien behöver Rysslands stöd.

Bättre Rysslandsstrategi

I Sverige efterlyser de borgerliga partierna med rätta en bättre svensk Rysslandsstrategi. Frågan är hur den ska se ut.

EU behöver en energipolitik som ger handlingsfrihet, med hushållning och förnybar energi som viktiga delar. Ukrainas utrikesminister beskrev på Folk och Försvar i Sälen sitt lands strategi på just ett sådant sätt. Det handlar om mycket mer än kärnkraftens roll.

EU måste protestera

En Rysslandsstrategi bör koppla frihandel till demokrati och mänskliga rättigheter. EU måste protestera när mediernas och folkrörelsernas utrymme snävas in, till exempel genom att unionen drar sig ur ekonomiska samarbetsprojekt som är viktiga för Ryssland. Europas ledare måste tala tydligt om övergreppen i Tjetjenien.

Ansvaret ligger inte bara hos regeringarna. Svenska företag är storägare i ryska energibolag. Mediekoncernen MTG ser inga problem med att bara sända underhållning samtidigt som ryska journalister mördas om de vågar rapportera kritiskt.

Grunden är ändå ett tydligare politiskt ledarskap. Utrikesminister Laila Freivalds var alldeles för försiktig i sitt Sälental. När skärper regeringen kritiken av Kreml?

ME

Följ ämnen i artikeln