Kärnkraftens tid är utmätt

11 juni 2016

Energiminister Ibrahim Baylan lovade att de skulle vara färdiga i mitten av maj. Juni kom och den enda nyheten som kom var att Liberalerna hoppat av.

I går presenterades till slut den blocköverskridande energipolitiska uppgörelsen. Pressträffen i riksdagshuset inledde Baylan med att ge företrädarna från Kristdemokraterna, Center­partiet och Moderaterna varsin rejäl kram.

Man kan förstå honom. Energipolitiken har i Sverige lett till att partier vunnit val, och den har vält regeringar. Och för den rödgröna regeringen – och kanske särskilt statsminister Stefan Löfven – har det i det närmaste varit en prestigefråga att kunna leverera ett blocköverskridande energibeslut som håller oavsett maktskiften. Baylan kan andas ut. Chefen lär vara nöjd.

Uppgörelsen slår fast att Sverige år 2040 ska ha en helt för­nybar elproduktion. Subven­tionerna till vind- och vattenkraft, biobränslen, sol- och ­vågenergi ökar och fastighetsskatten på vattenkraft ska sänkas.

Det där är sådant som Jan Björklund inte kan tolerera. Han vill bara prata kärnkraft. Det är för konstigt.

Gammal och olönsam

Kärnkraften är inte bara en osäker energikälla, den har också blivit gammal och olönsam. Just nu håller marknadskrafterna i god ordning på att avveckla kärnkraften och experter talar om att priset på el från solcellsanläggningar mycket snart kommer att gå under priserna för kärnkraft, kol, olja och gas.

Ur ett svenskt perspektiv har vår skatt på kärnkraft förstås underlättat det, men nu ”expressavvecklas” skatten. Kärnkraften försvinner för snabbt, lät Moderaternas Lars Hjälmred förstå i går.

Och visst, för industrin och hushållen hade man förstås kunnat tänka sig att kärnkraftsavvecklingen faktiskt hade gått för fort. Men för 36 år sedan röstade svenskarna för att den sista svenska kärnreaktorn skulle vara tagen ur bruk senast 2010. Det är inte som om vi inte haft tid att förbereda oss.

Tar ansvar för energin

Nu är det som det är och de tio reaktorer som energiuppgörelsen ger klartecken till att bygga, som ersättning för befintliga anläggningar, fanns med redan i Alliansens uppgörelse 2009. Den har lett till att fyra reaktorer lagts ned.

Marknadskrafterna och politiken fungerar. Kärnkraften är på väg ut och S, MP, C, M och KD har visat att de kan ta ansvar för energin.

Alla – från Vattenfall till Naturskyddsföreningen – är glada och nöjda. Ja, alla utom Jan Björklund förstås.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.