Människor ska inte behöva bo i läger

I dag bestämde miljönämnden i Malmö ännu en gång att EU-migranternas läger ska rivas. På söndag klockan fyra ska alla vara borta.

I dag fattade miljöförvaltningen i Malmö beslut om att riva det läger där omkring 200 fattiga EU-migranter bor på ödetomten mitt i staden. Invånarna ska avhysas och deras tillhörigheter rensas bort, delvis på fastighetsägarens bekostnad.

För den som inte kommer från Malmö blir det en ödets ironi att lägret ligger i stadsdelen Sorgenfri. Det finns nämligen inget sorgfritt eller ens hoppfullt i den här historien.

Att se på när det växer fram permanenta kåkstäder, en riktig slum, i svenska städer är naturligtvis ingen lösning. I alla fall inte för den som har några ambitioner om social rättvisa eller välfärd.

Handlar om människor

Sanitära problem, nedskräpning och ordningsstörningar är illa nog, men framför allt handlar det om människor. I ett anständigt samhälle ska inte människor bo i miljöer som på ödetomten på Industrigatan i Malmö.

Svårigheten är förstås att människorna inte försvinner när hjullastarna kör bort deras husvagnar och skjul. Inte fattigdomen heller.

Att riva lägret på Industrigatan i Malmö kommer inte att lösa problemen för någon enda av de fattiga EU-migranter som bor där. Och när poliserna, solidaritetsaktivisterna och saneringspatrullerna är färdiga kommer det att uppstå nya bosättningar och nya läger.

Juridisk mardröm

Sorgenfrilägret har utvecklat sig till en juridisk mardröm. Flera beslut om rivning har redan fastnat på juridiska hinder och byråkratiska bekymmer. Alla är eniga om att lägret är olaglig, och att de sanitära förhållandena är oacceptabla. Men sedan blir det problem. Att muntligt informera de boende om att de måste lämna sina tält, husvagnar och skjul räcker inte, och att ta reda på vart informationen ska skickas eller ens till vem har inte gått.

Justitieminister Morgan Johansson har till och med tillsatt en utredning för att ta fram förslag på hur rivning av liknade läger ska underlättas i framtiden.

Tomt på söndag

Alltså har rivningen av lägret gång på gång skjutits upp, tills nu. Miljönämnden anser sig ha hittat en väg runt de juridiska hindren, och klockan fyra på söndag eftermiddag ska lägret vara tomt. Annars rycker polisen in.

Det är i alla fall planen.

De boende beskriver i dag Sorgenfrilägret som en trygghet, volontärer och aktivister kallar kommunens agerande ovärdigt och Vänsterpartiet reserverade sig mot beslutet. Dessutom är det sista ordet i den juridiska kampen sannolikt inte sagt.

Men framför allt saknas praktiska lösningar för de boende. Några kommer att erbjudas boende under de närmaste dagarna och till vintern ska ett härbärge med ett 40-tal platser öppnas. De övriga får övernatta där de kommer åt.

Slum inget alternativ

Men det är faktiskt inte ett alternativ att låta slum växa fram. Malmö kommun kan - precis som hela det svenska samhället och migranternas hemländer - kritiseras för att ha gjort alldeles för lite i kampen mot fattigdom och för drägliga villkor. Men det finns ingen anledning att kritisera kommunen för att man nu bestämt att Sorgenfrilägret ska rivas.

Så här ska människor inte ha det i Sverige 2015.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Följ ämnen i artikeln