Lundgrens junilista - folklig som Sandhamns segelklubb

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-02-13

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Sultan Hassanal Bolkiah skakar hand med 40 000 besökare på sin födelsedag. Sultanen är också Bruneis envåldshärskare. Dessutom är han bästa kompis med vår konung, Carl XVI Gustaf.

– Fantastiska golfbanor, tyckte Sven Philip Sörensen, en av kungens vänner som just skrivit kontrakt om att sälja turistresor till landet.

Vem bryr sig då om partier eller demokrati?

– Det mest öppna land man kan tänka sig, sa kungen och talade om audiens och eriksgata.

Så tänkte man i Europa före den franska revolutionen.

Uppenbarligen lever tanken fortfarande vid frukostbordet på Drottningholm, trots gårdagens försök att släta över.

Vi har en statschef som varken har intresse av eller förstånd nog att delta i politiken. Kanske är det precis vad vår konstitution förutsätter!

Statschefen måste under alla omständigheter befrias från sin sista egentliga plikt, att leda utrikesnämnden. Det stod klart redan när hovfunktionärerna stängde dörren för de regeringstjänstemän som skulle ge statsministern besked om terrorattentaten den 11 september 2001.

***

Tillsammans med förre riksbankschefen Lars Wohlin, politiskt något till vänster om Djingis kahn, och ett antal ekonomer har Nils Lundgren startat ett parti. Junilistan kallar de sig, och är för en gemensam marknad men emot en gemensam politik.

Lundgren och de andra tror att de ska locka den breda EU-skeptiska opinionen, inte minst inom socialdemokratin. Det kommer knappast att lyckas. Ekonomklubben framstår som ungefär lika folklig som en segelklubb i Sandhamn.

***

En annan som har sin stund i rampljuset är Peter Kennerfalk. I avklätt tillstånd pryder den före detta byggnadsarbetaren landets reklamtavlor. ”Utnyttja en byggnadsarbetare” står det på fackets affischer.

Det handlar om importen av lågavlönad arbetskraft, inte minst inom byggsektorn. Allt fler inser hur känslig arbetsmarknaden är. Förlorar facket greppet är det arbetsköparens marknad.

Debatten rör övergångsregler i samband med EU:s utvidgning. Det är lite märkligt. Problemet i dag är missbruket av reglerna för egenföretagare och de omfattas inte av några omställningsbestämmelser.

Viktigare är vilka som räknas som företagare och vilka som är anställda. Frågan behandlas just nu av flera domstolar, bland annat Arbetsdomstolen. De kommande domarna betyder mer än övergångsregler för ordningen på svensk arbetsmarknad.

***

Sébastien Loeb, det franska rallyesset, blev i söndags den förste icke nordbo att vinna Svenska rallyt. I år dessutom ett riktigt vinterrally, i alla fall den sista dagen.

De senaste sex åren har segern gått till våra finska grannar och i år hamnade Daniel Carlsson som bäste svensk på åttonde plats i den tyngsta klassen. Ett bra resultat, men inte mycket för en gammal rallynation som Sverige.

Kanske håller bilen på att förlora sin ställning i välfärdssamhället. Rallyframgångarna har varit en effekt av den frihet bilen skapat på landsbygden.

Därför hade det varit roligt om Markko Märtin från Estland hade fått spräcka den svensk-finska segersviten. Med eller utan omställningsregler körde han ifrån alla. En sten på specialsträcka 11 satte dock stopp för estländaren.

I Sverige avfolkas landsbygden och färre ungdomar tar körkort. Någon finansvalp som tagit sitt körkort på Östermalm lär aldrig att vinna ett VM i rally.

Publik lockar rallyt i alla fall, över 100 000. Då kanske det inte spelar någon roll att ett arrangemang i skogarna runt Hagfors och Malung aldrig blir den nationella angelägenhet det skulle vara om det genomfördes på Södertörn.

Följ ämnen i artikeln