De har vildsint strypsex med dina besparingar

Och med ”de” menar jag förstås Riksbanken

Erik Thedéen är chef för Riksbanken.

Jag mötte nyligen en tung journalist på Willys. Han svor över ”billiga” disktabletter. Så billiga var de inte.

Något hade hänt. Det här är en person jag aldrig sett på Willys förut.

”Hårda tider”, sa jag.

”Så in i bomben”, sa han och såg sur ut. De hade visst bolån upp över öronen. Som lagts om.

Att handla på fin-ICA runt hörnet, förmodligen en av de dyraste matbutikerna i världen, var inte att tänka på längre.

Vi skildes åt vid popcornen.

Ett par veckor tidigare träffade jag en hög bankekonom vid fiskdisken. Hon stod och väntade på en burk räkor. Ungefär samma dialog utspann sig. Men här fylldes det på med kritik mot regeringen. ”De är helt passiva”, sa bankekonomen.

Detta hände bland höginkomsttagare i Stockholms innerstad. Själv har jag sedan flera år en liten Matpriskollen-runda där jag går och plockar de bästa erbjudandena till det som ska lagas. För att det är roligt och sparar en slant. Mina vänner har ofta skrattat åt mina billigtips. Nu frågar de allt oftare vad den där appen hette nu igen.

Vi befinner oss i en lågkonjunktur. Just nu i recession, vilket innebär att ekonomin krymper och landet Sverige blir fattigare dag för dag.

Arbetslösheten stiger. Vi ser det i byggbranschen, bland arkitekter är det helt dött och i byggbranschen behåller byggföretagen anställda de egentligen inte behöver i väntan på bättre tider. Vi kan stå inför en riktig arbetslöshetschock om det inte vänder uppåt. Om byggbranschen stannar så stannar svensk ekonomi.

Rubriker de senaste veckorna:

”Mycket dystert läge för säljare – prisfall väntar”, apropå bostäder.

”Varslen ökar på svensk arbetsmarknad”.

”Nu nalkas ännu en räntehöjning”.

”Rekordmånga sjukskrivna för stress”.

”Allt fler söker hjälp hos Stadsmissionen”.

Trots det har bankernas stora vinstfest fortsatt.

Ovanpå detta har vi en inflationskris. Den handlar om konsekvenser av Rysslands anfallskrig mot Ukraina och nu även det vidriga som händer i Israel och Palestina.

Men en kris drabbar inte alla lika hårt. För vissa har det varit ekonomisk kris i trettio år.

Fattigsverige har bara blivit synligt igen.

I SvD berättar Martin Östergren om hur han med 4000 kronor att leva på varje månad inte vill berätta för vänner och bekanta vad han äter. ”När jag ska festa till det kan det bli fiskpinnar och potatismos”, säger han och för mig vrids en kniv om i magen.

Allt detta är ekonomi. Men det är också politik.

Regering och riksbank verkar inte fatta vilket skruvstäd många hushåll över hela inkomstskalan sitter i. De leker vildsint strypsex med svenska folkets ekonomi.

Det luktar kris nu. I luften. Som med snön häromdagen. Man känner att något är på väg men vet inte vad. Men man ser tecknen.

Det här kan bli riktigt illa.


Lyssna på Aftonbladet ledares nya ekonomipodd ”Starta pressarna – en podd om ekonomi med Daniel Suhonen” som i premiäravsnittet just försöker få ett grepp om krisen vi står i.