Europas kris långt ifrån över

Uppdaterad 2013-08-12 | Publicerad 2013-07-18

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Om någon har fått intrycket att den moderate finansministern Anders Borg och hans tyska kollega Wolfgang Schäuble har den europeiska krisen under kontroll är det nog dags att tänka om.

”Krisens sociala ärr är långtifrån läkta” sa OECD:s generalsekreterare Angeles Gurría i går.

I den rapport organisationen presenterade förespås fortsatt hög arbetslöshet. Sammantaget kommer 48 miljoner människor i OECD-länderna att sakna arbete i slutet av nästa år.

Krisländerna i södra Europa tillhör de värst drabbade. I Italien kommer arbetslösheten att närma sig 13 procent, och i Spanien och Grekland kommer mer än var fjärde person att vara arbetslös.

Siffrorna för ungdomsarbetslösheten är ännu mer skrämmande. Över 60 procent i Grekland, 55 procent i Spanien och runt 40 procent i Italien och Portugal.

Nödlånen och krispaketen har kanske stabiliserat banksystemet, men det har inte vänt den ekonomiska utvecklingen i Europa.

Ändå är krisen inte bara ekonomisk. De långsiktiga effekterna kan handla lika mycket om politik, och om demokrati.

I Grekland röstar parlamentet om att genomföra nya nerskärningar, beordrade av de internationella långivarna medan människor strejkar och demonstrerar.

I Italien tycks regeringens framtid hänga på Silvio Berlusconis öde i rättssalen, i Spanien förlorar premiärminister Mariano Rajoy stöd efter allvarliga korruptionsanklagelser och i Portugal väntar nyval sedan regeringskoalitionen spruckit.

Krispolitiken löser inte den ekonomiska krisen, men den är på väg att bli ett hot mot demokratin.