Läxdirektörerna ska inte subventioneras

Avdrag för att ha privat läxhjälp kommer att försvinna.

Det råder krisstämning inom den privata läxhjälps­branschen. Det kunde Dagens Eko rapportera i går. Av 15 tillfrågade företag räknade fyra med att få ­lägga ner, och de övriga tror på färre kunder och mindre omsättning.

En av läxdirektörerna gråter ut inför Ekots mikrofon:

– Det här gick väldigt fort och vi blev väldigt förvånade och väldigt ledsna.

Förvånade och ledsna?

Den som kliver in i en kraftigt skattesubventionerad bransch som dessutom är politiskt kontroversiell borde i vart fall inte bli förvånad när förutsättningarna förändrats. För läxhjälpsbranschen har subventioner, hur ogärna ­anhängarna än medger det.

Systemet ökar klyftorna

Fakturamodellen för rut- och rot-­avdrag innebär att Skatteverket står för en stor del av räkningen. Pengar som ­redan betalats i skatt går alltså till läxhjälp åt barn vars föräldrar är tillräckligt rika när de i stället hade kunnat ­användas till lärarlöner, skolböcker ­eller stöd till de barn som skulle behöva det bäst.

Till och med Annie Lööf måste ­begripa att det är en subvention.

Att systemet också ökar klyftorna när just växande klyftorna är en av ­orsakerna till elevernas fallande ­resultat gör dessutom läx-rut till riktigt dålig utbildningspolitik.

Men det är väl inte läxhjälps­företagens huvudvärk.

Inget de skäms över

Sjuka och arbetslösa har i åratal fått höra att de är ”bidragsberoende”, men frågan är om vi inte fått ett näringsliv med branscher som helt enkelt för­väntar sig anställningsstöd, reducerade arbetsgivaravgifter och – som i läx­branschen – rena utbetalningar från Skatteverket.

Och att döma av klagosången från läxdirektörerna är det bidragsberoendet inte något man skäms över.

Följ ämnen i artikeln