Reinfeldt verkar ha tappat lusten

Uppgiven? Fredrik Reinfeldts projekt, att bryta Socialdemokraternas regeringsställning och sänka skatten, är genomfört – nu har han politiskt övergått till att lappa och laga.

18 MARS 2013. M-krisen

I helgen höll Moderaterna ”Sverigemöte”, en nationell samling för drygt 2 000 M-­politiker. Mötet inleddes av ­Anders Borg som bedyrade att Fredrik Reinfeldt minsann inte tänker avgå innan valet. Det var lite som att inleda en flygresa med att berätta att i dag är ­kapten nykter. Problemet är ­inte vad som sägs, utan vad som står mellan raderna.

Reinfeldt verkar ha tappat lusten. Hans projekt, att bryta Socialdemokraternas ställning som Det Naturliga Regeringspartiet och sänka skatten, är genomfört. Politiskt har han övergått till att lappa och laga.

Strategin sågades

Han blev troligen inte gladare av att tidigare arbetsmarknadsministern Sven-Otto Littorin i förra veckan var ute och ­sågade hela strategin.

– Det går inte att skjuta från höften, säga något vackert och ha en fin affisch, sa han till ­Expressen.

Spekulationerna om Fredrik Reinfeldts avgång har återkommit med jämna mellanrum. Ena dagen pekas Anders Borg ut som självklar efterträdare, nästa Catharina Elmsäter-Svärd. Det är typiskt för en situation där ledaren håller på att vittra sönder. Alla ser det och olika grupperingar håller sig på tå.

Reinfeldts humör verkar smitta av sig på partiorganisationen. Det märktes inte minst i helgen. På Moderaternas ­partikansli råder kris. Biträdande partisekreteraren Gunilla Sjöberg har slutat, liksom ­kommunikationschefen Hedvig Andersson, stabschefen Carl Johan Swanson och presschefen Johan Elmberg.

Av kretsen som formade ­idéerna om ”Nya Moderaterna” är bara Borg och Reinfeldt kvar. Borta är nyckelpersoner som Ulrica Schenström, Sven-Otto Littorin, Mikael Odenberg och senast Per Schlingmann.

Budskapet från Sverigemötet var att Moderaterna tänker ­tuffa på, men runt omkring dem håller världen på att förändras. ­Deras skattesänkningar har ­skadat Sverige, skyddsnäten vi en gång var så stolta över är ­borta. Långt in i medelklassen märks effekterna av en allt s­ämre skola, en akutsjukvård som inte längre fungerar, ett samhälle som inte längre tar hand om de sina.

Borg stärker sin ställning

Genom att uppmana partiet till samling bakom Fredrik Reinfeldt stärker Anders Borg även sin egen ställning som kronprins. Möjligen oavsiktligt.

Situationen i Moderaterna känns igen från hur Social­demokraterna mådde inför ­valet 2006. En arbetslöshet som stiger, en partiledare som ­tänker på annat och interna gräl under uppsegling.

Och kanske viktigast: noll självinsikt.

Följ ämnen i artikeln