Historiskt klimatmöte = hejdå till Marshallöarna

Nej, det är inte klimataktivister som saboterar vår framtid

Årets klimattoppmöte beskrivs som historiskt. Men det är svårt att vara glad.

”Det är inte bara hjärtskärande, det är att skriva under din dödsdom gång på gång”, säger Ayisha Siddiqa i en video från klimattoppmötet i Dubai.

Siddiqa är klimatrådgivare till FN:s generalsekreterare Antonio Guterres. Hon pratar om det faktum att det mest avgörande för att stoppa klimatkrisen – fasa ut fossila bränslen – riskerade att inte komma med i avtalet. Videon publicerades av Siddiqa i tisdags.

Som tur är gav Siddiqa och hennes allierade inte upp kampen. Och igår kom beskedet: fossila bränslen stod för första gången med i klimatavtalet. Men det står tyvärr inte att de ska fasas ut, bara att världen ska ställa om.

Miljöskribenten Mattias Goldmann påpekar i tidningen Miljö & Utveckling att det också bara är energisektorn som uppmanas att ställa om samt att det inte heller någon deadline för när den här omställningen ska vara gjord.

Även om resultatet från COP28 är svagt ska man inte underskatta kampen hos de aktivister och forskare som slitigt sig blodiga för att den här formuleringen överhuvudtaget skulle finnas med.

Trots min tacksamhet, så har jag ändå svårt att glädjas. Jag är trött på att kompromissa om våra grundläggande förutsättningar för liv.

För önationer som Marshallöarna är Parisavtalets 1,5-gradersmål avgörande. Annars hamnar de under havsytan. Och just nu, trots nära tre decennier av klimatavtal, ser världens länder ut att gå mot en tregradig uppvärmning.

Det är medvetet. För stora oljebolag, exempelvis Exxon Mobile, har känt till den här krisen sedan 70-talet. Istället för att ställa om har bolagen förhalat förhandlingar och finansierat klimatförnekare. Precis som oljekartellen försökte göra i år.

2023 går vi in i en era av globala kokning. I år var det varmaste året som någonsin uppmätts, och medan det kostade skjortan för dig att tanka bilen gjorde oljeindustrin rekordvinster.

Det är galenskap.

När vi tillåter oljelobbyister sitta på klimattoppmöten och bråka om formuleringar, fortsätter utsläppen att öka. Havsnivåerna fortsätter att stiga. Odlingsmarker fortsätter att torka ut.

Men industrin tycker att det här är rimligt. De tycker det är rimligt att låta människor dö för att de ska få borra efter svart sörja i jorden liiite längre till.

Det hela är bara kallblodig kalkylering av dödsoffer vs. avkastning.

Juridiskt förstår jag att det är svårt att klassa det här som en krigshandling, men moraliskt är det inte det. Det ser vem som helst. Alla vet att det just nu borde vara Exxon Mobile som skriver sin dödsruna istället för Marshallöarna.

Det här vår plikt att förändra. För det är tydligt, vad statsminister Ulf Kristersson (M), än säger. Det är inte klimataktivister som saboterar vårt samhälle, det är fossillobbyisterna.

Ayisha Siddiqa on Instagram: "The global stocktake is a compilation of parties actions since Paris, it’s supposed to a planetary health check and then pave way for appropriate mitigation, finance and just transition mechanisms. The ultimate text contains NO LANGUAGE ON AN EQUITABLE FOSSIL FUEL PHASEOUT. So we are back to square one, how are we to address the crisis of such magnitude if Global North Countries do not commit to funding a phaseout. We usually say every COP is a make or break Cop, this one is a last saving grace. An equitable fossil fuel phaseout is long over
due."