Hon säljer på cannabis till barn och dementa

Slottsägaren är ökänd för sina skumma affärer

Wonna I de Jong är inte ett tecken på ett friskt Sverige.

Cannabiskoncernen Aureum Life Investments klinik har stängts en gång för att ha skrivit ut narkotika till barn och dementa. Men när Inspektionen för vård- och omsorg, Ivo, stängde kliniken återuppstod den bara en vecka senare - i en ny lokal.

Ägarna är allt från svenska miljardärer till dömda kokainlangande företagare, kan Dagens ETC avslöja.

Den första kliniken öppnade år 2020 i Wonna Tower i Stockholm. Låter namnet bekant? Wonna I de Jong fastigheter är en ökänd hyresvärd.

Medan deras fastigheter finns i eftersatta områden med framförallt fattiga hyresgäster, har Wonna I de Jong själv gjort sig en förmögenhet. Nyligen avslöjades att hon hyr ut fönsterlösa källare som lägenheter. En dödsfälla om det skulle börja brinna.

Men hon snålar inte på sig själv.

Hennes imperium är värderat till tre miljarder kronor. När sonen Alexander Östling fyllde 30 år fick han ett slott i present av sin mor. Samtidigt stuvade hon undan sina polska arbetare i hälsofarliga bostäder med hög hyra. Nu visar det sig att Wonna I de Jong fastigheter dessutom är en av delägarna i Aureum Life Investments.

Aureum-kliniken skrev ut cannabispreparat till patienter med fibromyalgi, artros och cerebral pares – helt emot Läkemedelsverkets rekommendationer. Ingen av läkarna är specialiserad på smärta, men en av läkarna är dömd för brott medan en annan står åtalad efter att polisen hittat kokain, MDMA och marijuana i hens lägenhet.

När Ivo väl gör sin granskning visar det sig att kliniken skriver ut cannabis till alla som betalar, från kända missbrukare till flera barn.

Inget fysiskt möte behövs, det sker via telefon eller video. Så förbjuds kliniken att bedriva vård. Men en vecka efter att de tvingas stänga, öppnar de Aurea Care. Här har inte mycket förändrats, och för desperata patienter som söker sig dit väntar en dyr historia.

Många vittnar om att de jagas med bluffakturor och falska hot om kronofogden. Patienter berättar hur de tvingas betala 600 kronor för telefonsamtal med kliniken som inte ens kopplats fram. Ett namnbyte verkar inte ha gjort mycket för etiken.

Men så länge det finns pengar att tjäna så dyker investerare och miljardärer upp som ogräs, oavsett hur oetisk en affärsmodell är. Även om affärerna hänger på människor i missbruk eller kronisk smärta, som får en ekonomisk smäll av oseriösa entreprenörer.

Ibland hörs argument om att vi behöver fler miljardärer. Att det är ett hälsotecken för en nation att så många som möjligt blir riktigt rika. Men jag är långt ifrån övertygad om att Wonna I de Wong med vänner är beviset på ett friskt Sverige.

Följ ämnen i artikeln