”Kulflation” är ett begrepp från helvetet

Svenskarna har knappast haft för roligt

Där är de – inflationsdrivarna.

Som om domedagsbränder, svärmar av flygande myror och klusterbomber inte vore nog. Nu har vi för skoj också, enligt ekonomerna på Riksbanken. ”Kulflation” kallas vårt nya huvudbry.

Hyrbilar, charterresor och restaurangbesök är bara några exempel på de gränslösa nöjen som eldat på inflationen under sommaren, enligt ekonomerna som DN intervjuat.

Pekpinnen viner i Sveriges malligaste morgontidning och man borde inte bli förvånad. Men det är nådastöten, den sista lågan livsglädje som släcks i vinddraget från experternas uppfordrande fnysning.

Visst finns det massor av nöjen som inte kostar pengar, bra för både konjunktur och plånbok. Inspireras med fördel av begravningsentreprenören i ”Den bästa sommaren” som lägger i backen för att bjuda barnen på en till tur över ett väggupp.

Det är inte konstigt om vi vill roa oss. De senaste åren har varit förskräckliga. Pandemin finns kvar som en skugga, genom nötta klistermärken på butiksgolvet om att hålla avstånd och tomma handspritsflaskor i entréerna. Minnet av den klaustrofobiska instängdheten får mig fortfarande att rysa.

Nu kostar ett paket kaffe 65 kronor, dåre efter dåre envisas med att bränna koraner och Säpo går bara och väntar på ett terrordåd som följd.

Det finns en anledning till att Barbie-filmen gått bättre än Oppenheimer. Hela 134 minuter av knallrosa, leende dockor i rullskridskor erbjuder en välbehövlig paus från verkligheten. Den som orkar ta in tre timmar av atombomber och Cilian Murphys nollställda ansikte kan inte ha öppnat många tidningar på sistone.

Men nu har ekonomerna alltså bemödat sig med att hitta på ett nytt ord för att dra ner stämningen ytterligare. ”Kulflation” ger intrycket av att svenskarna gått bärsärkagång genom semestern, törstigt kastat sig över uteserveringar, reor och Beyoncébiljetter.

Men analytiker i Forbes har redan viftat bort påståendet om att det skulle ha varit urflippade svenska Beyoncé-fans som drev på inflationen under stjärnans konsert i Stockholm för drygt två månader sedan. Om något var det amerikanerna som vallfärdade hit, höga på sin förmånliga valutakurs, som var att skylla.

Hörde ni det, ekonomer? Det var inte vårt fel. Trots det är det vi som ska skärpa oss – tygla er, dra ner på nöjena, så kanske vi har råd med lite skoj i höst också.

”Godis äter man inte för att det är gott, utan för att man har förtjänat det” som tidigare nämnda begravningsentreprenör påpekade. Orden ekar i min semestertomma skalle, det lär inte bli många karameller till hösten.

Vi hade i alla fall kul.

Har du haft det för kul i sommar? Borde svenskarna skärpa sig? Chatta om texten med Susanna Kierkegaard. Livechatten börjar 09.00 men du kan skicka in inlägg redan nu.

Denna chatt är stängd.

  • Susanna Kierkegaard
    26 juli 2023

    Nu hinner vi inte chatta mer idag. Hoppas att ni får en riktigt kul onsdag, så hörs vi igen snart!

  • 26 juli 2023

    Efter ha slitit i statens namn på en förlossningsklinik i västra Sverige i fem veckor och låtit mina fötter nöta golvet på samma ställe 20 dagar i rad ( ja jag har jobbat 20 dagar i rad utan någon dag ledigt. Det är vården det efter pandemin och lite besparingskrav uppe på det), är jag värd en kul semester! Utan dåligt samvete kommer jag shoppa, resa och äta utemat! Så är det med det!

    Barnmorska

    Hoppas du får en riktigt härlig semester och tack för att ni håller ut! Men det är förskräckligt att det ska behöva vara så.

    Susanna Kierkegaard
  • 26 juli 2023

    Där jag bor är det skamligt o vara rik. Men också skamligt o vara fattig.

    Det är skamöigt att bara finnas till🙂

    Bosse

    Hoppas ni har karameller och väggupp i alla fall...

    Susanna Kierkegaard
  • 26 juli 2023

    Det är uppenbart att för många svenskar har för mycket pengar att lägga på saker. Folk har det bättre än de förtjänar, många yrken/arbeten är ju helt onödiga för samhället ändå ger de löner över medianlönen. Jämför det med hur många undersköterskor som har råd med kulinflation?

    erik

    De ökande klyftorna kan knappast vara bra för ekonomin, och särskilt inte för sammanhållningen.

    Susanna Kierkegaard
  • 26 juli 2023

    Om det är inflationsdrivande att somliga gör av med pengar på trevligheter vet jag inte. Om något så visar det hur klyftorna ökat. Det är knappast ensamstående, timanställda trebarnsmammor som i krisens Sverige går på restaurang och sprätter aktieutdelningar. Och det visar också skillnad mellan Stockholm och resten av landet. I Stockholm bor tillräckligt många ur den bortskämda medelklassen för att det ska synas i gatubilden. Så ser det inte ut i Knislinge!

    Kjell Arvedson

    Jag har aldrig varit i Knislinge tyvärr, men kan hälsa att det finns rätt många som inte har det så kul i Stockholm heller.

    Susanna Kierkegaard

Följ ämnen i artikeln