Det är en lättnad att Björklund är utbytt

Jan Björklund (FP)

Det är knappast några sensationer Skolverket och Arbetsförmedlingen avslöjade när de i går presenterade rapporten ”Var finns jobben”.

Tillväxten är störst i tjänstebranscherna, inte minst inom vård och omsorg. Brist blir det på en del högskoleutbildade personer, till exempel ingenjörer, lärare och vårdpersonal. Det viktigaste rådet till ungdomar som inom några år ska ge sig ut på arbetsmarknaden är dock att göra färdigt sin gymnasieutbildning.

Ett budskap man kan tycka borde ha gått fram för länge sedan. Men dessvärre tål det nog att upprepas.

De senaste åtta åren har gymnasieskolans yrkesförberedande program degraderats. Tvärt emot regeringens mål har den andel av eleverna som in­leder en yrkesutbildning sjunkit från 37 procent 2008 till bara 27 procent i dag.

Till del är det resultatet av Björklunds syn på gymnasiets yrkesutbildningar. Han förvandlade dem inte bara till hotande återvändsgränder utan b­eskrev dem också konsekvent som a­ndra klassens val för de elever som saknade teoretisk talang.

Inte undra på att eleverna drar öronen åt sig.

Det är illa, för trots att det allt oftare krävs eftergymnasial utbildning kan Arbetsförmedlingen och Skolverket ­peka ut fler gymnasieutbildningar som faktiskt leder till bristyrken. Det gäller till exempel utbildningar inom omsorg, bygg, industri och transporter.

Nu talar borgerliga företrädare om hela haveriet som något slags kommunikationsmisslyckande. Det är att u­nderskatta både 16-åringarna och Jan Björklund.

Björklund har kommunicerat precis den skolpolitik han bedrivit.

Det är en lättnad att Sverige har en ny gymnasieminister.

Följ ämnen i artikeln