SD ingår nu i högerblocket

Uppdaterad 2019-07-17 | Publicerad 2016-10-28

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

M borde säga "aldrig" till att ge Åkesson makt

Anna Kinberg Batra (M).

Beskedet från Jimmie Åkesson att han vill ingå i en borgerlig regering är inte nytt – men dramatiken börjar sjunka in.

I dagens intervju med Aftonbladet tror han inte svenska löntagare har något emot att SD lagt sig närmare Allianspartierna. Där har han med all säkerhet fel.

SD försöker just nu lägga sig så nära Moderaterna och Kristdemokraterna som möjligt i olika frågor. Att de svängt i vinstfrågan och nu vill låta storföretag dränera välfärden på resurser är bara ett av många exempel.

Högerbudget

Den ekonomiske talespersonen Oscar Sjöstedt är kanske främst känd för att han blev fångad på film när han berättade om nazister han känner som sparkade på döda får och skojade om att de var judar.

Men SD:s ekonomiska politik, som han utformat, är också värd uppmärksamhet. SD vill öka klyftan mellan hög- och låginkomsttagare, de är mot förmögenhetsskatt och stoltserar med att de var med och drev igenom det femte jobbskatteavdraget. På lokal nivå, som i region Skåne i våras, röstar de med Alliansen i skattepolitiken.

Begränsa aborträtten

I värdefrågor ligger de till höger om både M och KD, de vill begränsa aborträtten, styra innehållet i media genom presstödet och ha ett betydligt högre vårdnadsbidrag än det som tidigare avskaffades.

Inom arbetsmarknadspolitiken talar de om facket som en ”maffia” och vill inskränka strejkrätten. Bland annat har de motionerat i riksdagen om att ”komma till rätta med de fackliga sympatiåtgärderna.”

De försöker just nu stoppa regeringens förslag om att det ska vara möjligt att kräva kollektivavtal vid offentlig upphandling.

Partiet vill även avskaffa första maj.

Byta ut media

SD:s företrädare är ofta ärliga med sin syn på den liberala demokratin.

”Vår långsiktiga ambition är att få bort de andra partierna.” sa exempelvis Pavel Gamov, riksdagsledamot för SD till Upsala nya tidning.

”Går inte en dag utan att man blir mer övertygad om att svensk media måste bytas ut.” skrev SD:s rättspolitiske talesperson Kent Ekeroth.

Och tittar vi på länder som Ungern och Polen där SD:s systerpartier fått makten är detta precis den politik som bedrivs. Steg för steg införs ett mer auktoritärt styre. Ungerns premiärminister Viktor Orban har kallat det ”illiberal demokrati”.

Regeringsunderlag

Inom Moderaterna och Kristdemokraterna verkar det finnas en stor naivitet kring att man skulle kunna ha SD som regeringsunderlag utan att det skulle påverka politiken.

Men som Timbros förlagschef Andreas Johansson Heinö påpekar i Mats Wingborgs bok ”Den blåbruna röran” blir det knappast så.

- Det är inte säkert att SD skulle nöja sig med att stödja Alliansen, när som helst skulle SD kunna börja ställa krav, säger han.

Och de krav de ställer kommer att bygga på den politik de har, allt annat är önsketänkande.

Högerblock i valet

Genom att inte tydligt slå fast att de aldrig kommer att bilda regering med aktivt stöd av SD håller Anna Kinberg Batra på att göra Jimmie Åkesson till valets huvudperson.

Om SD kan tänkas ingå i underlaget i riksdagen för en Moderatledd regering så är partiet i praktiken en del av högerblocket och måste då även behandlas så.

I det läget blir valet en folkomröstning om SD:s makt vilket självklart vore idealt för Jimmie Åkesson.

Decemberöverenskommelsen

Det är ännu inte för sent att stoppa utvecklingen. Efter valet gjorde regeringen och Alliansen upp om principen att största block ska få regera i den så kallade ”Decemberöverenskommelsen”. Det är hittills det enda konkreta förslag någon lagt fram för att på allvar hitta ett system där SD inte ges huvudrollen efter 2018.

Anna Kinberg Batra och Stefan Löfven borde än en gång fundera på om inte detta vore den bästa lösningen.

Så länge dörren till maktens korridorer hålls på glänt lär Jimmie Åkesson dominera samtalet.

Anders Lindberg