Mejla

Lina Stenberg

Svenonius - en dag behöver du ha svar

Stockholms vaccinkaos är oförlåtligt

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Irene Svenonius har en makalös förmåga att ducka från allt ansvar. Också om de struliga vaccineringarna i region Stockholm.
Irene Svenonius har en makalös förmåga att ducka från allt ansvar. Också om de struliga vaccineringarna i region Stockholm.

I veckan har ett helt nytt ord använts flitigt i media: andradoskaoset. Det handlar om coronavaccinet och det handlar – inte förvånande – om region Stockholm.

I huvudstaden har nämligen en stor frustration rapporterats vid bokningen av den andra dosen. Appar har slutat fungera och de utlovade kallelse-sms:en har inte kommit. I stället har maskhål hittats där folk bokar in sig som om de ska ta sin första dos.

Kaoset är inget nytt. Under hela pandemin har huvudstadsregionens hantering varit katastrofal. Man har misslyckats med att skydda de äldre, testningen har fungerat dåligt och det har funnits brister i skyddsmaterialet.

Vaccineringen är ojämlik

Nu under våren har kritiken mest handlat om hanteringen av vaccinet i den moderatledda regionen. För här har allt tagit orimligt lång tid och det är fortsatt stor skillnad i vaccinationsfrekvens mellan utsatta och välmående stadsdelar.

I veckan höjde S-oppositionsrådet Aida Hadzialic rösten med krav på att Irene Svenonius äntligen tar sitt ansvar: "Vi befinner oss i ett kaos och hon är tyst, hon gömmer sig, hon varken svarar på folkets eller oppositionens frågor."

Men Svenonius forsätter i stället att strutsa och svarar endast i PR-termer om hur "Stockholms vaccinering går enligt plan". Problemet är regeringen – inte regionen, svarar hon.

Men fakta är fakta. Regionen har hela tiden fått lika många doser som övriga landet, baserat på ålderstrukturen. Och det finns inga ursäkter för att slarva och inte vaccinera hela befolkningen.

Ta inspiration från Borlänge

Samtidigt rapporteras om regioner som faktiskt lyckas vaccinera jämlikt. I Borlänge har det särskilt satsats på att nå ut till de boende i Jakobsgårdarna, ett utsatt område där få hade vaccinerats. Genom att ringa till de boenden och kalla dem har området nu samma vaccinationsgrad som övriga regionen.

Samma metod har framgångsrikt prövats även i Angered i Göteborg.

Detta borde kunna inspirera också Stockholm. Men allt går ju bra i regionen, om man får tro Svenonius. Det finns ingen anledning till självkritik.

Visst verkar det bekvämt att aldrig behöva ta till sig av kritik. Att som Irene Svenonius vara iklädd en sällsamt slitstark teflonkostym.

Men frågan är hur länge det håller. Kanske blir den usla coronahanteringen droppen också för Stockholms moderata väljare.

***

Chatta med Lina Stenberg. Chatten öppnar 09.00, men ställ dina frågor redan nu.

Skriv inlägg
 • Lina Stenberg

  Tack för en bra chatt! Hoppas ni får en fortsatt bra dag så hörs vi snart igen!

 • Lina Stenberg

  Hej!

  Jag tycker att vi har fog för att kritisera politiker som inte sätter att rädda liv högst när vi är i en pandemi. Varför ska vi vara tysta och acceptera läget när det begås så många fel?

 • Moderaterna och MP har gjort så gott de kunnat för att få vaccin till alla områden och när vi har facit så kommer alla inblandade att reda ut det som fungerat mindre bra under pandemin och inte upprepa misstagen.

  Om Socialdemokraterna hade suttit vid makten och styrt Stockholm så hade inga fel begåtts överhuvudtaget då menar du Lina??

  Många regioner har just nu stora problem med fas 4 pga brist på vaccin och min bror som bor på västkusten kanske får vänta tills slutet av året innan han får dos 2 och är färdigvaccinerad vilket inte är optimalt 💉

  Vi måste sluta med all pajkastning nu 🙏🏻

  MP Stockholm
 • S får ingen egen majoritet i Stockholm så det kan vi glömma pga att MP är förbannade på Socialdemokraterna så moment 22...........

  Lasse
 • Avgå Svenonius!

  Anita
Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.