Mejla

Ingvar Persson

Liberalerna tar de sjuka som gisslan

Politisk prestige tar ifrån människor deras värdighet

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Liberalernas ledare Nyamko Sabuni.
Foto: BJÖRN LINDAHL
Liberalernas ledare Nyamko Sabuni.

LEDARE

I dag träffas riksdagens socialförsäkringsutskott. På bordet ligger ett av det senaste årtiondets största politiska haverier, sjukförsäkringen.

Behandlingen av de som är sjuka har debatterats ända sedan regeringen Reinfeldt under kaotiska former skapade den så kallade "rehabiliteringstrappan", i praktiken en trappa rakt ner i utförsäkring. Ingen annan fråga har varit föremål för större folklig vrede, mer maktmissbruk från myndigheter eller mer politisk prestige.

Ändå handlar det inte om politik eller prestige när socialförsäkringsutskottet träffas. Det handlar om människor.

Pressas byta yrke

Som undersköterskan Christine Udding som vi skrivit om tidigare. Hon drabbades av covid-19 och pressas nu att söka sig ett annat yrke, oklart vilket.

Som 29 åriga Jonathan Lindmark som lider av hjärtproblem och har genomgått flera operationer. I tidningen Arbetet berättar han hur Försäkringskassan dröjer med beslutet men "lutar" åt ett avslag. Han anses för frisk.

I dag tvingas han låna pengar av sin mor för att betala hyra och mat. Andra tvingas söka sig till socialkontoren trots att deras egentliga problem är att de är sjuka.

Situationen är orimlig, och det enda egentliga svaret vi fått är politiska floskler. "Det ska löna sig att arbeta". "Arbetslinjen, inte bidragslinjen, ska gälla".

Det är så dumt, så förolämpande och så världsfrånvänt att man häpnar.
Tydligen har en majoritet i riksdagens socialutskott insett det nu. Det är sannerligen hög tid.

I politik är dock inte insikt tillräckligt. Inte majoriteter heller.

Små partier får veto

Den parlamentariska situationen kan göra att också riktigt små partier, som Liberalerna, i praktiken får ett slags veto. En uppgörelse om sjukförsäkringen kommer att få effekter på budgeten. Måste få effekter på budgeten. Därför berörs alla januaripartier.

Den socialdemokratiska ministern Ardalan Shekarabi har lovat ett förslag som skulle lösa många av problemen. I socialförsäkringsutskottet kräver Centerpartiet förändringar.

Tillsammans med oppositionen i Vänsterpartiet och i Sverigedemokraterna finns en massiv majoritet för en bättre sjukförsäkring. Återstår bara för regeringen att lägga fram den.

På den punkten kan inte ett parti som Liberalerna ha veto. Det är inte rimligt att 19 riksdagsledamöter ska diktera villkoren. Inte när det handlar om människors värdighet och rätt att få chansen att komma tillbaka till ett normalt liv efter en sjukdom.


Hur kunde den svenska sjukförsökningen få falla samman? Och varför har det tagit så lång tid för politikerna att göra något åt situationen? Chatta med Ingvar Persson. Chatten startar klockan 09.00 men det går bra att kommentera redan nu.

Laddar Live Upplevelse
Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.