Mejla

Lina Stenberg

Allt utom slöja är ok för Ebba Busch

KD hycklar om vad kvinnor får ha på sig

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ebba Busch säger sig värna kvinnors frihet att bära vilka plagg som helst. Förutom slöjan som ska förbjudas.
Ebba Busch säger sig värna kvinnors frihet att bära vilka plagg som helst. Förutom slöjan som ska förbjudas.

LEDARE

Ebba Busch är inte alltid konsekvent. Som nyligen, då hennes klädval vid Agendas partiledardebatt blev ifrågasatt. För hux flux brydde hon sig jättemycket om kvinnors frihet att klä sig hur de vill.

Detta är intressant eftersom det bara var några veckor sedan Ebba Busch skrev bekymrade debattartiklar om varför förbud av ett specifikt klädesplagg – slöjan – bland landets förskolebarn är av yttersta nöd. Slöjan som, med KD-ledarens egna ord, är till för att dölja kvinnor "för att inte väcka begär hos män".

Ebba Buschs klädval till partiledardebatten hade säkert gått de flesta förbi om det inte hade varit för Boel Ulfsdotters omdebatterade krönika i Borås tidning. Här påstods att Ebba Busch rent bildligt stod brud till SD. Ett plumpt påstående förvisso, men det satte fingret på något intressant.

För var går gränsen för det som får kritiseras och ingår i en politikers yttre kommunikation? Att bära vitt är ju en välkänd taktik i att ge en aura av oskuld. Precis som när Jimmie Åkessons Sölvesborgs-tröja åker på i vissa framträdanden, så finns det något med klädval som inte är helt irrelevant.

Under veckan som gick fick KD-ledaren stort stöd, inte minst från kvinnliga politiker från andra partier. Och detta är positivt. För självklart ska politik – inte yttre attribut stå i centrum.

Att förbjuda slöja är något som vi som faktiskt tror på frihet inte bör ta lätt på.

Men i den efterföljande diskussionen har något centralt missats. Det som handlar om KD:s hyckleri när kvinnors ikläder i vissa fall visst får kritiseras och till och med förbjudas.

Under torsdagen gick Ebba Buschs egna ungdomsförbund ut med ett kollage bestående av 14 kvinnliga KDU:are, alla poserande i vita klänningar med hashtagen #TeamEbba. "Ingen kvinna ska behöva bli bedömd utifrån vilka kläder hon bär.", skrev de på Twitter.

Fast gräver man bara lite djupare här blir dubbelmoralen närmast extrem och partiets plötsliga iver att värna kvinnors rätt att klä som de vill nästintill komisk.

Det är nämligen inte Ebba Busch som gått längst i sina krav på att förbjuda kvinnor från att bära vilka plagg de vill inom KD. Redan 2017 krävde ungdomsförbundet slöjförbud – inte bara för barn i förskola och skola utan för kvinnor i all offentlig verksamhet.

Under hösten 2019 fick KDU med sig resten av partiet i den ståndpunkten. Och sannolikt väntar nu KD som bäst på att göra nya offensiver i frågan, bara tiden blir mer mogen.

Att KD är inkonsekvent är inget konstigt. Det är ju själva definitionen av populism, att vända kappan efter vinden.

Men här gäller det att vara på sin vakt. Att förbjuda slöja är något som vi som faktiskt tror på frihet inte bör ta lätt på.

Av: 

Lina Stenberg

Publisert:

LÄS VIDARE

Varning för Ebba Buschs fejkade feminism

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Ebba Busch

Twitter

Politik

Populism

Slöjförbud

Förskolebarn

Jimmie Åkesson