Det är inte konstigt att kidsen skiter i EU

Folklistans företrädare, Jan Emanuel och Sara Skyttedal, är de enda som lyckats nå igenom mediebruset kring EU-valet.

Falukorvar får inte unga att rösta

EU-valrörelsen är i full gång. Gator och torg har sakteliga börjat smyckas med valaffischer. Om några veckor går svenskarna och resten av européerna till vallokalerna.

Men kanske inte alla i vårt avlånga land.

Svenska ungdomar är tämligen ointresserade av att rösta i EU-valet. Endast 56 procent av de röstberättigade upp till 30 år tänker gå och rösta i juni. Det visar en ny undersökning som EU-kommissionen har gjort.

Jämfört med resten av Europas unga väljare är det låga siffror. Snittet för EU ligger på 64 procent.

Om man vill agera djävulens advokat och försvara unga svenskar kan man med fog påstå att våra politiker inte gjort tillräckligt för att nå ut.

De enda som lyckats göra någonting kring EU-valet som åtminstone kommit igenom mediebruset är Folklistan. Entreprenören och tidigare S-politikern, Jan Emanuel, och före detta EU-parlamentarikern för KD, Sara Skyttedals, luddiga politiska projekt.

Det är knappast ett gott betyg till övriga politikerkår. Folklistan är inte det tydligaste politiska projektet man skådat.

Är det en lista eller ett parti? Oklart. Vad vill de de åstadkomma om de tar sig in i EU-parlamentet? Oklart. Vilken ideologisk grund står de på? Oklart.

Allt vi vet är att Jan Emanuel och Skyttedal för några veckor sedan samlade presskåren i ett industriområde utanför Stockholm. När pressen väl lyckats ta sig dit hade de förberett en stor säckkärra fylld med falukorvar. Budskapet? Någonting om hur mycket billigare fängelseplatserna är i Bulgarien jämfört med Sverige och att det vore en god idé att skicka dit våra intagna.

Men det finns faktiskt ännu större problem med unga svenskar och deras ointresse för EU-valet.

Bara 38 procent av ungdomar mellan 15–24 vet ens om att det är EU-val om några veckor.

När TV4 i april frågade ungdomar på stan om EU-valet var kunskapen låg.

– Jag har inte så stor koll på det för vi har inte pratat om det så mycket i skolan, men jag vet att det handlar om EU och brexit och sånt kanske.

Hade du velat veta mer tror du?

– Ja, absolut. Det är bra att veta, för det är ändå vår framtid, säger Nike Mordian.

Precis. Valet handlar faktiskt om vår framtid. Ett litet intresse verkar kanske ändå finnas.

Jag är ingen valstrateg. Men här finns alltså en stor grupp väljare som inte kan så mycket om EU och som är formbar. Hade jag varit politiker hade jag lagt ner mycket energi på att vinna deras förtroende.

Att väcka ungas nyfikenhet och engagemang för EU-politik är inte raketforskning. Det handlar egentligen bara om att bry sig.

Ett tips till politiker är att lära känna unga. Inkludera dem i samtalen om valet. Sätt er in i deras världsbild och ta deras viktigaste frågor på allvar i Bryssel. Få dem att förstå att deras röst gör skillnad.

Om man inte gör det kommer nog kidsen fortsatt skita i EU.