Mejla

Ingvar Persson

Det är Ebba Busch som borde anmälas

KD-ledaren driver ett politiskt spel

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ebba Busch vill att regeringen avgår.
Foto: PONTUS ORRE
Ebba Busch vill att regeringen avgår.

LEDARE

Det går inte att väcka misstroende mot en partiledare. Det ska kanske Ebba Busch vara glad för.

I förra veckan anmälde Kristdemokraterna socialminister Lena Hallengren till konstitutionsutskottet. Ministerns största förbrytelse tycks vara att hon uppträdde på en pressträff när coronakommissionens första rapport överlämnades till regeringen.

Rätt eller fel får riksdagen ta ställning till. Att statsråd svarar på pressens frågor när viktiga utredningar överlämnas är dock inget ovanligt. Den kristdemokratiska upprördheten känns också märkligt formalistisk.
Man skulle kunna tycka att det finns större problem.

Sanningen är att oppositionen driver ett spel för att vinna politiska poänger. Kristdemokraterna tycker tydligen att coronakommissionens rapport ger trumf i det spelet.

Vill att regeringen går

Presskonferensen hade knappt avslutats innan Ebba Busch sa att regeringen borde avgå. Förr eller senare kommer hon att försöka driva igenom en misstroendeförklaring mot åtminstone Lena Hallengren.

Magstarkt, om vi ska uttrycka oss försiktigt.

Ingen har glömt höstens bilder på en festande Ebba Busch. Utan någon respekt för restriktioner firade partiledaren med influencern Margaux Dietz och resten av det vackra folket i Stockholm.

En av kommissionens slutsatser är att den allmänna smittspridningen också gjort arbetet med att skydda de sköraste svårare. Vilket ansvar känner Ebba Busch för det idag?

Och vilket ansvar känner hon för den roll hennes partikamrat, Ella Bohlin, spelade i region Stockholm?

Äldre fick ingen vård

Regionens riktlinjer för prioritering av sjuka var de striktaste i landet. I princip diskvalificerade reglerna alla äldre på särskilt boende från sjukhusvård. Coronakommissionen konstaterar att resultatet kan ha blivit att äldre i Stockholm nekats vård som hade kunnat rädda liv.

Ansvarig för seniorvård på region Stockholm i våras var just kristdemokraten Ella Bohlin. I går meddelade hon att hon avgår vid årsskiftet, men inte på grund av några misslyckanden. Bohlin skriver att hon avgår därför att hon vill sätta sin egen hälsa främst.

Det som hänt i region Stockholm är Bohlin stolt över.

Efter 8 000 dödsfall är det självklart att det måste utkrävas ansvar och göras förändringar. Det Ebba Busch sysslar med är något annat. Hon spelar ett politiskt spel. Det känns bara ansvarslöst.

Egentligen är det Kd-ledaren som borde anmälas.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.