Ohly vill regera

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-03-04

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ohlys önskan är att få förändra, precis som sina partikamrater i väst.

Lars Ohly har just besökt Norge. Det är ingen tillfällighet. Valet i höstas resulterade i en seger för Stoltenbergs rödgröna allians. Ohlys kollega, Kristin Halvorsen, partiledare för socialistisk venstre (sv), styr nu finansdepartementet.

Nu vill han att också det svenska vänsterpartiet ska ingå i regeringen.

”Vi är ett parti som ska regera”, säger Ohly i Örjan Svedbergs nyss utkomna intervjubok ”Ohly talar till punkt”. Inte för de fina posterna naturligtvis, utan därför att ”vänsterpartiet vill förändra”.

Följer norska spåret

I Norge har det varit ett framgångsrecept. Halvorsen mötte väljarna med krav på social rättvisa, jämställdhet och skydd av miljön, men utan att ställa ultimativa eller orimliga krav.

I dag kan Ohlys norska partikamrater verkligen förändra. Nu ska det svenska vänsterpartiet följa det spåret. Därför tycks Ohly till exempel vilja tona ner kravet på att Sverige ska lämna EU. Kravet blir ”lätt meningslöst” om resultatet från folkomröstningen 1994 ska respekteras.

Ohly kan tänka sig att kompromissa om det mesta.

Om det hänger på partiledaren råder det alltså ingen tvekan. Lars Ohly vill att vänsterpartiet efter nästa val för första gången ska ingå i en svensk regering.

Frågan är: Är hans parti i praktiken lika villigt att låta honom bli minister?

Det är mera tveksamt.

På kommunal nivå är vänsterpartiet sedan många år tillbaka ett parti bland andra. I riksdagen har vänstern varit med om uppgörelser med regeringen, före centersamarbetet och efter det.

I båda fallen har det inneburit kompromisser och eftergifter, ofta smärtsamma. Sådan är realpolitiken.

I det interna partilivet tycks dock självbilden alltjämt vara en annan, som om partiet på något sätt stod över dagspolitiken.

Svårt att förstå

Det gäller också den bild av partiledaren som framträder i Svedbergs bok. Det talas mycket om tålmodigt reformarbete, men lite om konkreta reformplaner. Det är helt enkelt svårt att förstå vad Lars Ohly vill uträtta som minister.

Helst tycks han vilja diskutera vänsterpartiets interna liv och förhållanden.

På den punkten vilar en lätt förorättad ton över boken. Av okunniga eller illasinnade journalister, och av politiska motståndare, har partiet beskrivits som splittrat, dogmatiskt och med en smutsad historia.

”Man vill måla upp en bild av vänsterpartiet som man säkert ibland vet inte stämmer”, säger Ohly indignerat.

Krav på uteslutning

Kanske är det sant, trots alla avhopp och konflikter. I går krävde partisekreteraren Anki Ahlsten att veteranen Johan Lönnroth skulle uteslutas.

Den motbild Ohly i stället vill skapa blir dock bilden av ett parti fullt upptaget av att förstå sig själv och sin historia.

Ett sådant parti kommer att få svårt att klara regeringsarbetets kärva vardag.

Ingen lär vara gladare än Göran Persson.

IP

Följ ämnen i artikeln