Nödvändig reträtt om flyktingbarnen

Ibland är det politiska minnet kort, som när Skånes moderata kommunalpolitiker häromdagen raserade regeringens planer på ett nytt ersättningssystem för ensamkommande flyktingbarn.

I korthet innebär förslaget att den statliga ersättning till de kommuner som tar emot en ensamkommande i praktiken sänks från 1 900 till 1 350 kronor per dygn. Samtidigt skulle reglerna förenklas och kostnadskontrollen bli bättre. ”Maffialiknande metoder” skrev de moderata kommunalpolitikerna då. När den stora migrationsöverens­kommelsen mellan partierna skulle skrivas under för knappt ett år sedan lät det annorlunda. Då upprepade oppositionen lite yrvaket kraven på ett billigare regelverk.

Kommuner känner sig svikna

Överenskommelsen innebär att mottagningen av ensamkommande ska göras billigare. Därför har reglerna ändrats, men när regeringen föreslår att det ska avspeglas i ersättningen väcker det alltså moderata kommunalpolitikers vrede. I sanningens namn är moderater inte de enda som protesterat. Också i socialdemokratiska kommuner har politiker uttryckt sin oro för framtiden, och många kommuner som tagit stort ansvar känner sig svikna.

En orimlig tidsplan

Att de nya reglerna om stödboende ­genast ska få effekt på kostnaderna är ­förstås orimligt. Därför var också regeringens tidsplan, där de nya reglerna ­skulle börja gälla vid årsskiftet, omöjlig. Det schemat hade gjort att kostnader vältrades över på kommunerna, helt i strid med den politik regeringen säger sig följa. När Magdalena Andersson tillsammans med Ylva Johansson och Per ­Bolund i går på en presskonferens meddelade att ersättningsnivåerna ligger fast i ytterligare ett halvår är det förstås ett halvt steg tillbaka. Inte bara från regeringens förslag utan också från andan i förra årets uppgörelse om migrationspolitiken.

Men det är en nödvändig reträtt för att omställningen ska kunna fungera. Och det måste vara viktigare än migrationsuppgörelsen.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Följ ämnen i artikeln