Ta chansen till jämställdhet

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-10-16

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin lovar jämställdhetsarbete. Facken kommer i år att kräva att frågan om likvärdig lön för likvärdigt arbete förs ett stort steg mot sin lösning.

I dag presenterar Anders E Borg sin första budget. Den skickar signaler, inte minst till arbetsmarknadens parter.

Snabba och outredda förändringar av till exempel a-kassan och de sociala trygghetssystemen kommer att skapa osäkerhet inför vinterns avtalsrörelse. Det kommer att få förödande konsekvenser, inte minst därför att parterna i år står inför en verklig utmaning. Att föra arbetsmarknaden närmare jämställdhet.

Inte en dag för tidigt

När LO:s styrelse i?dag träffas för att dra upp riktlinjerna för vinterns avtalsrörelse står kvinnors löner högst på dagordningen. I årets avtalsrörelse kommer facken kräva att frågan om likvärdig lön för likvärdigt arbete förs ett stort steg mot sin lösning. Det lovade Wanja Lundby-Wedin när hon i veckan talade på fackförbundet Sekos kongress.

Det är inte en dag för tidigt. I genomsnitt tjänar kvinnor 4?500 kronor mindre i månaden än män, enligt den lönestatistik LO nyligen redovisat. Jämställdheten är långt borta.

För LO:s medlemmar handlar det inte i första hand om individuell diskriminering av enskilda kvinnor. När siffrorna räknas om så att de tar hänsyn till yrken har kvinnor och män i arbetaryrken nästan exakt samma lön.

”Felavlönade”

Det handlar inte heller om offentliga eller privata arbetsgivare, en av de mest omhuldade myterna, inte minst bland borgerliga politiker. Bland de sektorer där LO-medlemmarna har de lägsta lönerna finns äldreomsorgen och skolan, båda ofta offentligt organiserade. Men där finns också hotellen och detaljhandeln, två sektorer med genuint privata arbetsgivare.

Vad det däremot handlar om är hur stor andel av de anställda inom ett avtalsområde eller en bransch som är kvinnor. Det tycks nämligen stå i direkt relation till lönen.

”Felavlönade”, kallar Lundby-Wedin de anställda i kvinnodominerade branscher. Underbetalade skulle vara ett lika relevant begrepp.

Orättvisan finns mellan förbunden, men också inom många förbund. Det nya IF Metall kommer till exempel att mötas av krav från de anställda på tvätterierna, krav som förbundsledningen lovat driva.

Det kan lyckas

Den stora frågan för LO:s styrelse är hur ett system för jämställda löner ska konstrueras. Kvinnopott eller inte, låglönesatsningen och samordning. I sig stora utmaningar för de fackliga ledarna i LO-förbunden. Utmaningen blir inte mindre av att lösningarna måste fungera tillsammans med tjänstemännens fackliga krav, och med arbetsgivarna.

Ändå kan det lyckas. Den svenska arbetsmarknaden kan ta ett steg mot jämställdhet i årets avtalsrörelse.

Men bara om regeringen avstår från att skapa osäkerhet med dagens budget.

IP

Följ ämnen i artikeln