Nya katastrofer följer i klimatkrisens spår

”I år har inga svenska skogsbränder skapat krigsrubriker. Mitt i tröstlösheten finns det också fördelar med en regnig sommar.”

För precis ett år sedan kämpade ungefär 300 personer mot den största skogsbrand Sverige upplevt på årtionden. Franska och italienska specialflygplan vattenbombade skogarna och människor hade tvingats evakuera sina hem.

Det tog faktiskt några dagar att förstå vad som hände när skogarna i Västmanland brann. Visst, jag hade känt lukten av rök i vinden. Men det hade hänt förut.

I själva verket trodde jag nog först att det var en brand i närheten som flammat upp igen.

Sedan kom förstås tidningsrubrikerna, men de talade om en skogsbrand i Sala. Det lät väldigt långt bort.

I själva verket var det först när vi efter några dagar åkte ­riksväg 66 ­söderut mot Västerås som det verkligen gick upp för mig ­vilken katastrof branden höll på att bli.

På en sträcka av 65 kilometer förvandlades den brännheta sommardagen till något slags apokalyptisk halvdager. Rökslöjorna låg så täta över vägen att det egent­ligen bara gick att krypa fram med bilen. Den mötande ­trafikens halvljus lyste som ­irrande bloss.

Och ändå låg hela tiden ­Kolbäcksåns vatten mellan oss och branden.

Kampen mot elden handlade bokstavligen om liv och död. En ­person blev lågornas offer.

I år har inga svenska skogsbränder skapat krigsrubriker. Mitt i tröstlösheten finns det också fördelar med en regnig ­sommar.

På andra håll i världen brinner det, som vi vant oss vid att det ­brinner ­varje sommar. Veckan inleddes med drama­tiska ­scener från det snustorra ­Kalifornien. Den största av bränderna, Rocky, har bränt en dubbelt så stor yta som branden i Västmanland.

Att tala om extremt väder och klimatförändringar i samma ­andetag är alltid känsligt. ­Vädret varierar och har alltid varierat. Förra sommarens ­hetta och torka har ersatts av årets regn och blåst. Det säger i sig inget om långsiktiga ­förändringar.

Ändå vet vi att klimatet förändras. Världens glaciärer är i dag mindre än någon gång ­tidigare under de 120 år ­mätningarna genomförts och den globala temperaturen slog ­rekord under det första halv­året i år.

Vi vet också att klimatförändringarna kommer att betyda mer extremt ­väder. Mer blåst, mer regn och kanske också mer torka. Det betyder fler stormar, fler översvämningar och – just det – fler bränder.

Hur framgångsrik kampen mot växthusgaserna än kommer att vara så får vi bereda oss på fler katastrofer.

Nu är livet på väg att ­åter­vända till de brända ­skogarna i Västmanland. Ovanliga svampar och ­tidiga örter är redan ­tillbaka, liksom ­insekter och fåglar.

Och människor ­naturligtvis. ­Myndigheternas ­restriktioner hävdes i slutet på maj.

Skogen kommer att läka. Men vi gör klokt i att vara ­redo för nya ­bränder.

Följ ämnen i artikeln