För högt pris för billiga kläder

Katastrofen i textilfabriken utanför Dhaka är nästan obegriplig

Det har snart gått tre dygn sedan Rana Plaza i Savar några mil utanför Bangladeshs huvudstad Dhaka störtade samman och begravde arbetarna i de textilfabriker som fanns i huset. Siffrorna i nyhetstelegrammen beskriver en katastrof av nästan obegripliga mått.

Myndigheterna i Bangladesh har bekräftat 302 döda. På sjukhusen trängs över 1000 skadade. Dessutom uppger den lokala räddningsledningen att 372 namngivna personer saknas. Allt tyder på att siffrorna över antalet offer kommer att fortsätta att stiga.

2000 människor

När huset föll samman fanns det omkring 2000 människor i fabrikerna. Hittills har 40 personer räddats ur rasmassorna.

Katastrofen utanför Dhaka är inte resultatet av det vi brukar kalla terrorism. Den är inte effekten av politisk extremism eller religiös fanatism, och den har inte skapat terrordådens stora rubriker. När Rana Plaza störtade samman i onsdags var det resultatet av girighet, korruption och det hänsynslösa utnyttjandet av fattiga människor som präglar en stor del av världsekonomin.

Fabrikerna i Rana Plaza arbetade för stora, internationella varumärken som Primark, Benetton och Wal-Mart. Billiga kläder i svenska affärer sys i fabriker precis som de i Rana Plaza, av arbetare precis som de som dödades i raset.

Ingen överraskning

Katastrofen kom inte som någon överraskning, det fanns varningar om sprickor. Det fick inte husets ägare att stoppa produktionen. Nu kräver demonstranter på Dhakas gator att han ska arresteras och straffas.

Och husägaren måste straffas. Men så länge textilindustrin fortsätter att jaga de absolut lägsta priserna, också om det innebär omänskliga arbetsvillkor och svältlöner för arbetarna, kommer nya katastrofer att inträffa.

Utsugningen av världens fattiga för att skapa de stora multinationella företagens vinster är också ett slags terror, även om motivet bara stavas girighet.

Följ ämnen i artikeln