Samhället sviker dem som har det svårast

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-11

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det finns en tydlig klass- och köns­orättvisa i dagens sjukförsäkring

Aftonbladet i går.

11 Mars 2008. Ett system där många sjuka inte får någon ersättning. En försäkringskassa som jagar sjukskrivna för att så snabbt som möjligt trycka ut dem i arbetslivet igen, även om de inte är redo.

Är det ett värdigt samhällsklimat?

I?går inledde Aftonbladet en artikelserie om det ”nya tuffa Sverige”. Ett Sverige där människor som just förlorat sin son omedelbart ska tillbaka till jobbet, eftersom sorg inte betraktas som sjukdom. Ett Sverige där en man som varken kan stå eller sitta ändå måste arbeta, för det kan ju finnas uppgifter som går att utföra liggande.

Lågutbildade får nej oftast

Resultatet av Aftonbladets granskning är nedslående. De som oftast får nej på sina ansökningar om sjukpenning är lågutbildade, äldre kvinnor. Välutbildade män med hög inkomst ifrågasätts nästan aldrig.

Det visar att det finns en tydlig klass- och könsorättvisa i dagens sjukförsäkring. Det visar att samhället sviker.

Blåser upp problemet

Åtstramningen i sjukförsäkringssystemen inleddes under den socialdemokratiska regeringen. Men det är den borgerliga regeringen som gjort till sin favoritgren att bekämpa ”fusket” med bidrag och sjukförsäkringar.

Inget fel i det, om det inte vore för att regeringen samtidigt blåser upp problemet till en storlek som inte motiveras av fakta.

Enligt Delegationen mot felaktiga utbetalningar fuskas det för 20 miljarder kronor varje år. Siffran har använts flitigt i högerns argumentation för en striktare politik.

Men en rad remissinstanser är tveksamma till om uppgiften stämmer.

Försäkringskassan beräknar att det fuskas för mellan en och tre miljarder inom deras område. Delegationen hävdar att det rör sig om tolv miljarder.

Regeringen påstår att hela 22,5 procent av den tillfälliga föräldrapenningen är ”överutnyttjande”. Siffran används som argument för en striktare kontroll, bland annat med sjukintyg från dagis och skola.

Enligt tidningen Riksdag &Departement beräknar Försäkringskassan dock att det rör sig om 3-4 procent. Och då räknar man inte bara fusket, utan även alla fel som uppstår av slarv och misstag från Försäkringskassans sida.

Fusk med fakta

Det är viktigt att bekämpa fusket. Ingen ska kunna få ut bidrag utan att vara berättigad till det. Men för att få någon rimlig bild av verkligheten måste vi först få stopp på fusket med fakta. Regeringens hantering av fakta liknar mest av allt ideologiproduktion.

Aftonbladets granskning visar att vi fått ett system som sätter dit dem som redan har det svårt i samhället.

Var det sådan välfärd vi ville ha?

JB

Följ ämnen i artikeln