Moderater som vill ha mer otrygghet

I dag inledde Moderaterna sin partistämma i Karlstad och på mörkblåa Svenska Dagbladets debattsida Brännpunkt deklarerar en rad moderata förbundsordföranden att man nu vill förändra lagen om anställningsskydd, las.

Argumenten kan vi. Anställningsskyddet hindrar integrationen och ungdomars inträde på arbetsmarknaden. Reglerna är dessutom dåliga för rörligheten på arbetsmarknaden och de gör anställda till trygghetsknarknande latmaskar. Så där har det låtit i tre årtionden, inte minst från olika moderater.

"Moderater vill förändra las", rapporterade tidningen Kollega. Året var 2010 och partiet skulle samlas för stämma. "Strid om las väntar på Moderaternas stämma", berättade Dagens Nyheter år 2013. I december i fjol kunder SVT så rapportera att Moderata kommuntoppar vill ändra las.

Ovanligt flexibelt

Det knorras med jämna mellanrum, med andra ord. Men då fanns ju Fredrik Reinfeldt där och sa stopp. Hur det blir under Anna Kinberg Batra är mer osäkert.

Det Moderaterna borde fråga sig är varför partiet under Reinfeldts tid som partiordförande lade ned sitt motstånd mot las.

Anders Borg lät som Moderaternas chefekonom utreda om det svenska anställningsskyddet var en nackdel i konkurrensen med omvärlden. Det gjorde det inte, kom han fram till.

Tvärt om är svenska regler ovanligt flexibla. Det är i princip fritt fram att avskeda personal med hänvisning till arbetsbrist. Det betyder inte att det behöver vara brist på arbetsuppgifter, bara att arbetsgivaren inte kan eller vill ha kvar lika många anställda.

Det kostar nästan ingenting att säga upp människor, och fallskärmar och avgångsvederlag kan ju bara direktörer räkna med. Det har hänt att arbetsplatser i Sverige lagts ner just därför att det blir billigare än att dra ner på verksamheten i andra länder.

Däremot är det så att chefen inte hur som helst får sparka vem hen vill.

Är det vad som skaver?

Problem på arbetsmarknaden

Visst finns det problem på svensk arbetsmarknad.

Allt fler löntagare har fått lära sig vad nollkontrakt, delade turer och sms-anställningar innebär. Fackförbund har pressats till att förhandla bort tidigare vunna rättigheter för de anställda och arbetsgivare vet hur man rundar turordningskretsar.

Under de senaste åren har vi sett hur tryggheten på jobbet har urholkats genom arbetskraftsuthyrning och undantag i form av olika tidsbegränsade anställningsformer. De som oftast har den här sortens otrygga jobb är unga, kvinnor och folk i arbetaryrken.

Sådant där biter kanske inte på Moderaterna. Problemet är las och då måste lagstiftningen helt enkelt bli mer porös och perforerad.

I klarttext betyder det bara mer otrygghet.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.