Storbolagen får inte smita undan skatten

Volvo personvagnar har inte betalat en krona i bolagsskatt sedan företaget för fem årsedan övertogs av kinesiska Geely

Sedan Volvo personvagnar för fem år sedan togs över av kinesiska ägare har företaget inte betalat någon svensk bolagsskatt. Inte en krona. Ändå gjorde koncernen bara i fjol en vinst en och en halv miljard kronor.

Vinsterna redovisas i andra länder, medan böckerna i Sverige är fulla av röda siffror.

Informationschefen Stefan Elfströms förklaring har förutsättningar att bli klassisk.

– Vi har betalat miljarder i andra skatter och avgifter, säger han i dag till Dagens Nyheter.

Tydligen borde vi vara tacksamma för att Volvo personvagnar betalar sociala avgifter, pensioner för sina anställda och liknande avgifter.

Skapar jobb

Volvo personvagnar skapar arbetstillfällen och exportinkomster för Sverige. Det innebär inkomster för de anställda och resurser till de trygghetssystem som är en viktig del av det svenska samhället.

För detta kan man vara tacksam, eller i vart fall uppskattande. Men löner och sociala avgifter kan faktiskt inte förklara skatteplanering för att komma undan bolagsskatt.

Regeln borde vara att skatter ska betalas, det gäller oss som medborgare och det gäller företag som verkar i här i Sverige.

Ingen anklagar Volvo PV eller ägaren Geely för att bryta mot reglerna. Kanske är det till och med sant att förlusterna i den svenska verksamheten så småningom kommer att bytas i vinster när dagens investeringar ger avkastning.

Stannar inte i Sverige

Storföretagens och de internationella koncernernas ovilja att betala skatt är dock ett problem som varken stannar vid Volvo PV eller Sverige.

Just nu försöker ett tillfälligt utskott i EU-parlamentet reda ut skandalen med storföretagens skatteflykt till EU-landet Luxemburg, den som kommit att kallas Luxleaks. Företag som Facebook, Googles, Pepsi och IKEA förhandlade sig helt enkelt till mycket förmånliga skattesatser i Luxemburg och flyttade därför vinster som borde ha beskattats i anda länder till pyttenationen.

EU-parlamentets ansträngningar att försöka bringa reda i affären tycks dock möta en del hinder. Bara ett av de inblandade bolagen - franska Total - och två finansministrar - Estlands och Belgiens - har accepterat att höras av utskottet.

Upptagna direktörer

I övrigt är både direktörer och ministrar alltför upptagna för att svara på EU-parlamentets frågor.

Och till sist är det ju det som är problemet. När det handlar om att bygga upp sluga system för att skyffla undan vinster där de inte kommer att beskattas saknas varken tiden eller uppfinningsrikedomen. Men när det kommer till att prata om hur samma pengar ska kunna beskattas för att betala sådant som utbildning, infrastruktur och pensionssystem, förutsättningar för bolagens verksamhet och vinster, är tiden och intresset plötsligt slut.

Det är faktiskt för dåligt.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Följ ämnen i artikeln