Fyra timmars kraftmätning

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-06-26

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

STOPP I fyra timmar ska fackklubbarna på Saab i Trollhättan, Göteborg och Södertälje hålla ett informationsmöte. Det behövs i en tid där de anställda varken vet ut eller in för alla rykten på marknaden.

I dag stannar Saabs fabriker. I Trollhättan, Göteborg och Södertälje har facket stoppat produktionen i fyra timmar.

Aktionen är ingen strejk. Avtalet ger facket rätt att hålla informationsmöten på arbetstid och det finns behov av information. Precis som anställda inom hela GM-koncernen plågas de Saabanställda sedan flera år av rykten om koncernens framtid.

GM har beslutat lägga ner tillverkningen i portugisiska Azambuja. Över 1?100 anställda kommer att förlora arbetet. Dagen efter beslutet sågs GM-chefen Rick Wagoner skåla med den ryska presidenten Putin efter ett avtal om en ny fabrik i Ryssland.

30 000 jobb i fara

I brittiska Ellsmore Port har ett helt skift avskedats. I spanska Zaragoza halveras tillverkningen. Produktionen av Opel Corsa ska flyttas till en nyinköpt fabrik utanför Warszawa.

Ordföranden för de fackliga organisationerna på GM i Europa, Klaus Franz, varnar för att 30?000 jobb i Västeuropa kan vara i fara.

Samtidigt pågår ännu en ”skönhetstävling” av samma slag som den GM organiserade mellan fabrikerna i Rüsselsheim och Trollhättan. Den här gången är frågan var framtidens småbilar ska byggas.

Ge upp – och behåll jobbet

Villkoren har varit tydliga. Koncernledningen vill veta var de anställda är mest flexibla när det gäller raster, mest villiga att avstå från övertidsersättning och mest öppna för tillfälliga anställningar. En budgivning där det underförstådda budskapet inte kan missförstås. De som ger upp mest får behålla jobbet.

Stoppet på de svenska fabrikerna är alltså inte en facklig stridsåtgärd. Det råder fredsplikt. Däremot är informationsmötena i Trollhättan, Södertälje och Göteborg en del av en gemensam europeisk facklig protest.

Runt om i Europa har GM-anställda strejkat, vägrat arbeta övertid eller, som i Sverige, stoppat produktionen för att hålla möten.

I grunden finns en plattform som de fackliga organisationerna på GM i Europa står bakom.

Grundkravet är att inga fabriker läggs ner. Facken kräver också att GM förhandlar om ett ramavtal för omstruktureringen. Ett krav som företagsledningen ännu så länge avvisat.

Viktiga gemensamma protester

De GM-anställdas gemensamma protester är viktiga. När ägaren och koncernledningar alltmer öppet spelar ut de fackliga organisationerna i olika länder mot varandra ställs nya krav på internationell facklig sammanhållning.

Samtidigt gör det protesterna inom GM provocerande för företagsledningen. De ifrågasätter de multinationella koncernernas sätt att spela ut anställda i olika länder mot varandra.

Det som händer inom GM är en kraftmätning. Mycket hänger på hur den slutar.

IP

Följ ämnen i artikeln