Bara toppen på ett isberg

Den 18 juli dödades en 33-årig fembarnsmor. Alla barnen var hemma när deras pappa misshandlade henne till döds. Den 28 juli knivhöggs en fyrabarnsmor till döds av sin tidigare man. Också då fanns barnen hemma. Den 30 juli dödades en 52-årig kvinna av en man hon höll på att separera ifrån.

Listan bara fortsätter.

Aftonbladet fortsätter i dag granskningen av samhällets misslyckande med att skydda utsatta och hotade kvinnor, kvinnor som dödas av en man eller en före detta man. Nu är de över 200 sedan millennieskiftet.

Det är kvinnor ur olika sociala miljöer och med olika bakgrund. Men de har alla det gemensamt att de mördats av någon som stått dem nära.

De flesta har lämnat eller försökt lämna mannen. Många har sökt hjälp, en hjälp som inte funnits eller inte räckt till.

I förra veckan presenterade Leif GW Persson sin genomgång av de mord där polisen inte lyckats binda en gärningsman till brottet. I rapporterna talas det om ouppklarade fall.

Hit räknas inte morden på de över 200 kvinnorna. I statistiken beskrivs som uppklarade. Gärningsmannen är känd. Rättvisa kan skipas.

Men när blir ett mord någonsin uppklarat? Vilken rättvisa tillåter att de fortsätter?

Bekväma politiska lösningar, som löften om hårdare tag och strängare straff, stoppar inte våldet mot kvinnor.

Aftonbladet har länge efterlyst en "haverikommission" varje gång en kvinna dödas i en relation. Nu ska Socialstyrelsen också göra utredningar för att leta efter fel i systemet. Men om det ska få betydelse måste rapporteringen fungera och resultaten få genomslag ute i verkligheten.

Skyddsnätet kring hotade kvinnor måste bli bättre, liksom kunskaperna om riskfaktorer. Sociala myndigheter, polis och domstolar måste ha fungerande rutiner som aktiveras innan kvinnan blir ännu en siffra i statistiken.

De kvinnor som finns med i Aftonbladets granskning är toppen på ett isberg. De har fått betala det yttersta priset för ett våld som finns överallt omkring oss.

Därför blir reaktionen på att en kvinna hotas också ett mått på vår vilja att stå upp för ett anständigt samhälle utan våld eller förtryck.

Ett sådant samhälle kan aldrig betrakta mordet på en kvinna som "uppklarat", även om gärningsmannen sitter bakom lås och bom.

Följ ämnen i artikeln