Efter Utøya får inget bli som vanligt igen

Publicerad 2014-07-21

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Jag förstod inte varför min mobil ringde hela tiden. Det var den 22 juli 2011 och min syster hade ­födelsedagskalas. Vi åt gräddtårta och drack kaffe. Telefonen fortsatte att låta, jag antog att folk ville planera inför en fest samma kväll så jag slog av ­ljudet. Efter en kvart smyg­tittade jag på mobilskärmen ­under bordet. Något var konstigt. Massor av missade samtal och sms där alla undrade om jag var på Utøya, platsen där unga norska social­demokrater hade sommarläger. Jag ringde killen som försökt nå mig flest gånger. Han grät och skrek: Sätt på ­nyheterna, ring ingen på ön, sätt på nyheterna!

I morgon är det tre år sen Anders Behring Breiviks terrorattentat.

Det var unga socialdemo­krater som mig han ville döda. Jag ­lever, andra gör det inte.

Året innan var jag på ett liknande ­läger i Sverige. Vi badade och folk blev kära. När han klev i land på Utøya var jag i ett ­annat land, trygg på min systers kalas. Ändå vandrade han rätt in i mina mardrömmar. Jag lever men ser mig själv i varje berättelse om ung­domarna som bara blev 14 eller 17 år. Du behöver inte vara vänster eller ens politiskt ­intresserad för att göra det, bara ­människa.

Tre år sedan och vi upprepar att aldrig glömma men det kommer vi att göra.

Vi kan kalla honom ­galen men det han har gemensamt med ­andra är hatet. Jag tror inte på ont eller gott men just nu växer högerextrema krafter i Europa och Sverige.

I valet till Europaparlamentet valdes nazister in från länder i vår närhet. Vi har saker att ­göra här och nu.

Det går att ­önska att allt ska bli som vanligt igen efter Utøya men det ­kommer det aldrig bli, något har hänt hos oss. Efter ­nazisternas attack i Kärrtorp har lokala manifestationer och protester dykt upp över hela Sverige. ­Hela ­våren har människor, som ser anti­rasism som sunt förnuft mer än politik, klivit ut på gator och sagt: Det räcker nu.

I min hemstad bjöd vi in till en manifestation dagen efter ­attentatet för att hedra offren och sörja tillsammans. På den ­lokala campingplatsen bodde många norrmän så vi gick runt och bjöd in dem. Många hade inte hört om ­attacken så de trodde oss först inte, letade fram telefonerna från någon nerpackad jacka och försökte ringa hem. Med ­mobilen tryckt mot örat tittade de förtvivlat på oss och frågade om det verkligen var sant.

I morgon är det jag som ska använda min telefon. ­Vänner och bekanta som ­inte ­tycker de är politiska, men avskyr rasism och ­nazism ska veta att deras kraft behövs.

Utøya går att sörja men inte förändra. Allt som händer ­­just nu kan vi däremot styra.

Vi får omvandla sorg till mod och hålla varandras händer när det blir läskigt.