Myndighetsmiss blev hennes död

En kopia av det avskedsbrev som hittades i mördade Susannes väska.

I händelse av min död. Brevet hade ­Susanne Ahl skrivit och lagt i sin handväska. Hon ­gjorde allt för att hålla sig ­undan. Hon ville leva, ­ändå fick exmaken under en oöver­vakad permission tag på henne.

Susanne Ahl mördades i slutet av oktober förra året. I dag fortsätter Aftonbladets reportrar Kristina Edblom och Kerstin Weigl sin granskning av kvinnor som mördats av sina män. Det är ett granskande projekt som pågått i flera år och det kommer att fortsätta. Varje år dödas 16 kvinnor av sina män. Siffran är konstant, 16 ­kvinnor om året.

Blev rutinärenden

Under 2000-talet har 237 kvinnor mördats i en våldsam relation. Det är barn som förlorat sin mamma, föräldrar som mist sin dotter. Trots alla varningar har männen fått tag på kvinnorna, i Susannes fall var det sju myndigheter som fått varningssignalerna. Kristina Edblom och ­Kerstin Weigl har gått ­igenom alla akter och konstaterar att minst tolv misstag och systemfel ledde fram till mordet på Susanne Ahl. Det är förväntade misstag, som att polisen inte tog larmet på allvar. När anhöriga gjorde en oros­anmälan blev det ett rutinärende ända tills polisen kom till gården där mannen mötte polispatrullen med gevär.

Rena systemfel

Men det handlar också om rena ­systemfel. Sju myndigheter kunde inte samarbeta, vi känner igen det från äldrevården och sjukvården. Svenska myndigheter har samarbetsproblem därför att ingen vill ta ansvaret och därmed kostnaderna. När en kvinna är hotad till livet måste samhället sluta upp kring henne. Det är inte hon som ska tvingas springa runt och tigga om beskydd. ­Efter mordet hittade polisens tekniker det rörelselarm som Susanne själv köpt på Biltema. Det är en skakande läsning Kristina Edblom och Kerstin Weigl levererar. Nu är det ­justitieminister Morgan Johansson som måste agera, polis, åklagarmyndighet, ­socialtjänst och ­kriminalvård måste ­kunna samarbeta för ett bättre skydd av hotade kvinnor.