Mejla

Daniel Swedin

Utan jobb och utan livslust

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Kopplingen mellan självmord och arbetslöshet är starkare än vad man tidigare trott.

Så mycket som vart femte självmord kan vara triggat av arbetslöshet.

Det visar en stor studie som publicerats i tidskriften The Lancet Psychology.

63 länder har studerats och man har funnit att 45 000 av 233 000 registrerade självmord under en elvaårsperiod kan kopplas till arbetslöshet.

Det är nattsvarta siffror, men kopplingen känner vi till sedan tidigare.

Forskare vid Karolinska institutet har hittat ett samband mellan arbetslöshet och självmord, ett samband som blir ännu starkare om man varit sjuk innan sin arbetslöshet. I engelska regioner med högst arbetslöshet sköt självmordsfrekvensen i höjden vid lågkonjunkturen 2008.

– Vi vet att de som tar livet av sig inte gör det på grund av en enda orsak. Arbetslösheten kan bli den sista droppen i den totala livssituationen, säger Danuta Wasserman på Karolinska Institutet till SR:s Ekot.

Så är det förstås, och det finns saker att ta tag i.

Svenska välfärdsforskare har funnit att vid den senaste finanskrisen så var sambandet mellan arbetslöshet och mäns självmordstal som starkast i länder med svaga välfärdssystem.

En stark välfärdsstat mildrar alltså krisers effekter på folkhälsan.

I Sverige råder i dag massarbetslöshet. 7,9 procent är utan sysselsättning, och mer än var tredje arbetslös får ingen ersättning från a-kassan.

Taket i arbetslöshetsförsäkringen har inte höjts sedan 2001 och den som tjänar 30 000 kronor får sin inkomst halverad vid arbetslöshet. Samtidigt har ersättningarna från föräldraförsäkringen gröpts ur och sjuk- och förtidspensionen halkat efter.

Sverige måste satsa mer på traditionell suicidprevention, men det Lancetstudien visar är att vi också måste få en politik som skapar fler jobb och som ger folk bättre stöd och skydd när de blir av med arbetet.

Av: 

Daniel Swedin

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Karolinska institutet

Arbetslöshet

Självmord

Arbetsmarknadspolitik

Arbetsmarknad

Daniel Swedin