Vilket problem är Nato lösning på?

Nato-orgie i sälen Om vi vill ha kvar Sveriges militära alliansfrihet kan vi inte överlåta debatten till försvarsminister Karin Enström och andra experter som 
i morgon inleder en Nato-orgie i Sälen.

11 januari 2014

Nato

Lördagen den 28:e december var värnlösa barns dag. Sverige var inbäddat i julefrid efter god mat och lång ledighet. Nästan ingen arbetade, eller läste tidningen.

Men i ett fönster på Jakobsgatan 9 i Stockholm lyste flitens lampa. Det var Sveriges försvarsminister som författade ett pressmeddelande med rubriken: ”Översyn över ­internationella samarbeten”. Hon skulle också kunna ha skrivit: ­”Natoutredning”.

Klar i oktober 2014

Få tog notis, vilket inte var så konstigt med tanke på tidpunkten. Utredningen ska ”analysera Sveriges internationella försvarspolitiska samarbeten i Norden, inom EU, med Nato och andra berörda fora”.

Natoutredningen ska vara klar i oktober 2014, efter valet.

Det är bara drygt tio år sedan ­George W Bush stod på däcket till hangar­fartyget USS Abraham Lincoln under skylten ”Mission ­accomplished” och berättade att han vunnit Irakkriget.

Hur blir det nästa gång något liknande händer? Ska även Sverige stå där på hangarfartyget?

Sverige och USA har inte alltid samma utrikespolitik och säkerhetspolitiska intressen. Så lär det förbli, och därför är det värdefullt att vi kan ha en självständig politik om vi vill.

Behövs inte för vår säkerhet

I år har Sverige levt i fred i 200 år. Alliansfriheten var inget Per Albin Hansson hittade på när andra världskriget startade 1939.

Vårt geografiska läge i kombination med en skicklig politik för att hålla landet utanför krig har varit lyckosam, kanske världens mest framgångsrika.

Om denna politik ska ändras ­behövs goda skäl. Det är svårt att se några ­sådana.

Sveriges säkerhetspolitiska läge är i dag bättre än någonsin. Ingen seriös bedömare tror på ett militärt angrepp som bara skulle riktas mot Sverige.

Vi behöver heller inte Nato för att kunna bidra till fred och säkerhet i världen utan deltar redan i dag i de militära insatser där vi vill ­bidra.

En missuppfattning är att Natomedlemskap skulle vara billigare än eget försvar. Men Nato ­rekommenderar medlemmarna att lägga två procent av BNP på försvaret, nästan dubbelt så mycket som Sverige.

Så vilket säkerhetspolitiskt problem är Nato egentligen lösningen på?

Nato-orgie

Moderaterna har sedan 2006 rustat ner Sverige och ersatt värnplikten med en yrkesarmé av Natotyp.

Vi kan nu bara försvara Sverige i en vecka. Det har gett Natolobbyn medvind i debatten.

Men svaret på Moderaternas försvarspolitiska haveri bör vara att stärka Sveriges försvarsförmåga, inte byta säkerhetspolitisk linje.

I morgon inleds årets Folk och försvar i Sälen. Att ­döma av programmet blir det en tre dagars Nato-­orgie.

De kritiska rösterna är få och rapporteringen lär bli därefter.

Det är tröttsamt, men också en varning. Vill vi ha kvar Sveriges militära alliansfrihet kan vi inte överlåta debatten till experterna.

Följ ämnen i artikeln