Gröna lokalpolitiker säger nej till vindkraft

Ett trovärdighetsproblem för Miljöpartiet

Chansen att få bygga vindkraft minskar med elva procent om Miljöpartiet är med och styr kommunen.

Sverigedemokraten Oscar Sjöstedt skulle personligen montera ner varenda vidkraftvek om han bara fick. Ebba Busch har gjort en u-sväng och vill numer ha vindkraft ”överallt”. Miljöpartiets Per Bolund kallar det en ”tillnyktring”. För partiet har vindkraften blivit en profilfråga.

Nu ger krav på en snabb utbyggnad av elproduktionen från allt fler håll vindkraftsvännerna rätt.

Annorlunda lokalt

I den lokala politiken låter det annorlunda. En rapport från branschorganisationen Svensk Vindenergi konstaterar att kommunerna stoppade 73 procent av alla planerade kraftverksbyggen förra året.

Det är inte bara den större oviljan mot vindkraftsverk som skiljer den kommunala politiken från debatten i Stockholm. Frontlinjerna mellan partierna ser dessutom ofta annorlunda ut.

Chansen att kommunen ska använda sitt veto för att stoppa ett vindkraftsbygge ökar faktiskt om Miljöpartiet finns med i styret. Det berättar Tidningen näringslivet från Svenskt Näringsliv.

Minskar med elva procent

Enligt forskaren Erik Lundin minskar chansen att få kommunalt klartecken med elva procent om Miljöpartiet är med och styr. Det rimmar illa med partiets budskap på nationell nivå.

Också miljöpartistiska kommunalpolitiker resonerar tydligen som så många andra. Gärna billig el från sol och vind, men inte här där jag håller till.

Det fungerar naturligtvis inte. Myndigheten Svenska Kraftnät konstaterar att en utbyggnad av nätet inte kommer att räcka. Ska omställningen av industrin bli verklighet behövs också ny kraftproduktion.

Kommunala veton kan sätta stopp för det.

Två konkreta åtgärder

Det finns två åtgärder som skulle kunna ändra förutsättningarna. För det första måste de som bor där vindkraftverken byggs få något tillbaka. Det gäller också kommunen.

En enkel åtgärd vore att låta fastighetsskatten från kraftverken stanna i kommunen. Men det vill regeringen inte ens utreda.

Kraven på kommunerna skulle också kunna höjas. För ett år sedan röstade riksdagen nej till förslaget att begränsa möjligheten att säga nej sent i planeringen. Den tanken kan väckas till liv igen.

Om gröna lokalpolitiker säger nej till vindkraft är det ett trovärdighetsproblem för Per Bolund och Märta Stenevi. Men problemet för Sverige är att kommunalpolitiker, oavsett färg, har så liten anledning att säga ja till ny elproduktion.

Och att regeringen inte gör något åt det, eftersom man är bunden av Tidöavtalet och samarbetet med Sverigedemokraterna.


Är det ett problem för Miljöpartiet att deras lokalpolitiker säger nej till nya vindkraftverk? Och hur ska Ebba Busch leva upp till sitt löfte om vindkraft ”över allt” när hon är bunden av Tidöavtalet?

I chatten diskuterar Ingvar Persson energipolitik med läsarna.

Denna chatt är stängd.

  • Ingvar Persson
    9 juni 2023

    Då är det dags att stänga chatten. Jag vill tacka alla som bidragit.

  • 9 juni 2023

    Finns det rent av risk för att den gröna omställningen, likt den tidiga it-branschen, blir en bubbla som spricker? Tänker på alla djärva projekt från batterifabriker till stora vindkraftparker.

    Per O

    Hej Per.

    Det finns alltid risker. När jag lyssnar på företagsledare pratar de dock snarare om riskerna med att inte ställa om. Att Volvos siktar på elbilsmarknaden beror förstås på att de tror att fossila bränslen kommer att fasas ut. Att LKAB och SSAB vill få bort kolet beror på att utsläppen blir för dyra.

    Kanske är det den fossila energin som är den verkliga bubblan.

    Ingvar Persson
  • 9 juni 2023

    Rättelse

    Publicerad 22 Januari 2020

    SD, KD, M och L förlorade omröstningen om att försöka stoppa stängningen av två kärnkraftsreaktorer vid Ringhals. Siffrorna blev 174–173 i regeringens favör.

    svenostensson

    Låt mig rätta dig.

    Den där omröstningen var politisk teater där riksdagen plötsligt försökte ta sig rätten att agera bolagsstyrelse i Vattenfall.

    Dessutom kan man säga att den var exempel på extrem politisk hållningslöshet från Moderater och Kristdemokrater. De hade som sagt varit med på energiuppgörelsen 2016.

    Jag ska inte ens ta upp hur mycket Anders Borg höjde effektskatten på sin tid.

    Ingvar Persson
  • 9 juni 2023

    på många håll har jag läst att invånares vilja i dessa områden som berörs mest inte stämmer överens med kommunpolitikers, dvs att motviljan bland folket inte är så utbredd som det ges sken av.

    stämmer det och isåfall: vad vinner politikerna på att gå emot?

    sonja

    Hej Sonja.

    Det där är uppgifter jag inte sett. Min bild är nog att motståndet ofta är ganska starkt. Kanske är det inte så konstigt. Kraftproduktion påverkar landskapet och med dagens regelverk får bygden väldigt lite tillbaka. Det blir inte särskilt många jobb där kraftverken står. Och det blir nästan inga pengar till äldreomsorgen eller skola. Jag kan förstå om många tycker att det är lättare att säga nej.

    Problemet är ju bara att vi behöver elen. Som jag ser det skulle bättre ersättning lösa en del av det.

    Ingvar Persson
  • 9 juni 2023

    Det är inget problem. Det är räddningen för landsbygden. Lokalpolitikerna ser till sina medborgares, naturens, miljöns och djurens bästa. Lokalpolitikerna har ett brinnande intresse i att deras kommun ska växa. Fler medborgare och en levande landsbygd helt enkelt. De respekterar sina medborgare framför att följa partiledningen. Det ska de ha ALL eloge för. Kan det vara så att lokalpolitikerna har genomskådat vindindustrin....

    lollo_ostermark

    Hej lollo.

    jag blir nästan lite rörd när jag läser din beskrivning av Sveriges fina kommunpolitiker.

    Ingvar Persson

Följ ämnen i artikeln