Mejla

Jenny Wennberg

Mot faktaresistens finns inget vaccin

Antivaccinationsrörelsen är obegriplig i ljuset av vad som sker i Kongo-Kinshasa

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Kallestad, Gorm / TT NYHETSBYRÅN

I Kongo-Kinshasa har över 6000 människor nu dött till följd av ett mässlingsutbrott i landet rapporterar Ekot.

Utbrottet började 2019 och över 300 000 fall av sjukdomen har inrapporterats så här långt.

Världshälsoorganisationen, WHO, slår nu larm eftersom pengar och uppmärksamhet kring utbrottet krävs för att ytterligare åtgärder ska kunna vidtas för att stoppa det.

Ebola mer uppmärksammat

Under 2019 har 18 miljoner barn under fem år vaccinerats i landet i ett försök att sätta stopp för mässlingsutbrottet. För att vidga vaccinationen till att även omfatta barn mellan 6 och 14 år krävs ytterligare 40 miljoner dollar, vilket WHO nu vädjar om.

Kongo-Kinshasa är ett plågat land där bland annat brist på hälso- och sjukvårdsinsatser och konflikter försvårat arbetet med att stoppa mässlingsutbrottet.

Samtidigt pågår det dessutom ett i västvärlden långt mer uppmärksammat Ebola-utbrott i landet. Ebolautbrottet är det nästa största vi sett, men trots det har dubbelt så många avlidit i mässling i Kongo-Kinshasa.

I den mediala dramaturgin passar dock tyvärr en sjukdom som Ebola lång bättre in än mässling.

Påminner om faran

Samtidigt som människor just nu dör i mässling i Kongo Kinshasa och siffran globalt uppskattas till 110 000 per år har antivaccinationsrörelsen brett ut sig i Europa och Sverige. Ett stolleri främst privilegierade i rika länder som Sverige kan kosta på sig.

Mässling är ett extremt smittsamt virus och i värsta fall leder sjukdomen till bestående men eller döden. Det har dessutom visat sig att mässling kan skapa skador på immunförsvaret som innebär att så mycket som 70 procent av immunförsvaret försvinner. Det som gått förlorat kan ta upp till tre år att återskapa. Om detta har bland annat Sveriges radio rapporterat under hösten.

I Sverige är vaccinationsgraden fortsatt väldigt hög, över 95 procent, men under de senaste åren har det skett flera utbrott av mässling och tyvärr finns röster även här som sprider rena lögner om vaccinationen mot mässling.

Den höga vaccinationsgraden är nödvändig för att upprätthålla så kallad flockimmunitet som skyddar bland annat barn som inte ännu vaccinerats.

Att någon frivilligt avstår från ett vaccin som kan rädda liv är ett obegripligt faktum. Inte minst i ljuset av tragedin som just nu utspelar sig i Kongo Kinshasa.

Men mot faktaresistens finns till skillnad från mot mässling tyvärr ännu inget vaccin. Den uppstår trots att all samlad kunskap visar att mässling faktiskt bäst motverkas genom vaccination.

Av: Jenny Wennberg

Publicerad:

LÄS VIDARE