Sopsorteringen som var en bluff

Plast som samlats in av duktiga svenskar.

Återvinningen av plast var en bluff.
Sveriges största plaståtervinnare Swerec nonchalerade svenskarnas ansträngningar för miljön. Företaget har tagit emot alla de majonästuber, ketchupflaskor och andra plastförpackningar som vi så noggrant sköljt ur och sorterat för återvinning.
Men tiotusentals ton av den sorterade plasten blev aldrig återanvänd. I stället har den eldats upp.

Inte ens hälften

I dagarna har Dagens Nyheter avslöjat Swerecs lurendrejeri. Företaget tar emot nära nog hälften av Sveriges sorterade plast. I avtal har man förbundit sig att återvinna 80 procent av den plasten, men i själva verket har man inte ens klarat hälften.
Det är inte lite fräckt mot alla de medborgare som oroar sig för klimatet. Ett kilo återvunnen plast minskar koldioxidutsläppen med två kilo. Människor förstår att återvinningen är viktig, det är därför de anstränger sig och sorterar sina sopor trots att det tar tid och blir bökigt i skåpet under diskbänken.

Det är anmärkningsvärt att förbränningen av plast har fått fortgå. Än värre är det att svenska myndigheter försökt mörka plastfusket.

Norge polisanmälde

Norge har också levererat plast till Swerecs anläggning i Värnamo, men så fort norrmännen fick vetskap om fusket stoppades alla leveranser till Sverige. Norrmännen lämnade också in en polisanmälan om det misstänkta bedrägeriet.
Den svenska plasten däremot, den har fortsatt att brinna. Trots fusket har svenska myndigheter fortsatt att leverera statistik som fått Sverige att framstå som EU-bäst på återvinning. Både Regeringskansliet och Naturvårdsverket har haft information om bluffen, men av rädsla för vad det svenska folket ska tycka har man hållit tyst.
Förtroendet för all sopsortering var ju i fara.

Giftigt kvicksilver

Frågan är bara vad svenska folket ska tycka nu. Inte nog med att sorterade sopor har eldats upp, myndigheterna valde att tysta ner skandalen. Regeringskansliet hade informationen i flera månader utan att slå näven i bordet och vem kan man då lita på?

Hanteringen av sopor och miljöfarligt avfall är en miljonindustri. För bara något år sedan såldes tiotusentals ton giftigt kvicksilver på den internationella svarta marknaden. Det kom från batterier som samlats in av duktiga svenskar.

Dagens Nyheters avslöjande om plastbluffen spär på de misstankar vi redan går och bär på. Vi hör ju ständigt historier om sopfusk och en sopåtervinning som inte fungerar. Miljöminister Karolina Skog förklarade i veckan att hon vill förändra hela systemet för sopåtervinning och det blir säkert bra. Det är i alla fall bättre med en minister som tar itu med problemen i stället för att sopa dem under mattan.

Följ ämnen i artikeln