Förhoppningsvis är Ericsson med i den nya kraftmätningen

I dag väntas Ericsson ge besked om företagets framtid i Sverige.

I dag har ledningen för telekomföretaget Ericsson kallat till presskonferens. Enligt det pressmeddelande som skickades ut på morgonen kommer omkring tre tusen anställda i Sverige kommer att förlora sina arbeten. Av allt att döma planerar företaget i praktiken att lägga ner den rena tillverkningen i Sverige. Fabrikerna i Borås och Kumla ligger verkligen illa till, men också anställda i Götebrog, Karlskrona, Linköping och Stockholm kommer att få gå.

Ericssons besked kommer knappast som någon överraskning. För bolaget och dess anställda har det senaste årtiondet handlat om sparpaket, omorganisationer och avskedanden.

Ställer en större fråga

Att företaget dessutom befinner sig i en ledningskris, där vd fått sparken och storägare påstås vara beredda att sälja, gör förstås situationen ännu värre. På kort sikt måste nu näringsdepartementet ta fram alla de verktyg som finns tillgängliga för att klara omställningen för de människor och orter som drabbas. Erfarenheten av hur man ska göra finns ju. Det handlar om utbildning, omställningsstöd och investeringar i infrastruktur. På lite längre sikt ställer dagens besked från Ericsson en större fråga. Hela den globala telebranschen går just nu igenom en strukturomvandling. 3G och 4G ska ersättas med 5G, och världens teleföretag samlar resurser för att klara övergången.

Det blir hans uppgift

Det är en internationell kraftmätning mycket långt från den svenska oppositionens rop på enkla jobb och subventionerad konkurrenskraft. Förhoppningsvis gör Ericssons ledning i dag klart att företaget tänker delta i den kraftmätningen, att det kommer att ske med Sverige som bas och att det också betyder att delar av den produktion som finns närmast utvecklingen blir kvar i landet.

I så fall blir det Mikael Dambergs uppgift att på alla sätt stötta den utvecklingen. Det är hög tid. Alldeles för mycket av Ericssons och Sveriges försprång har redan förslösats.