Sluta betala Polens marsch mot diktatur

Demonstrationer i Warszawa.

Det tog bara ett par veckor efter Donald Trumps besök i Warszawa innan den nationalkonservativa polska regeringen tog ännu ett aggressivt kliv bort från demokrati och rättsstat.

Det styrande partiet Lag och rättvisa (PiS) har föreslagit lagändringar som bland annat tvingar nuvarande domare i Högsta domstolen att pensionera sig, och som garanterar politisk kontroll över vilka nya domare som utses.

Eftersom Högsta domstolen i sin tur har befogenhet att säga om valresultat är giltiga eller inte, betyder det att demokratin dramatiskt urholkas.

Kuppförsök mot demokratin

I praktiken innebär det att PiS kan underkänna ett valresultat de inte gillar. Det är ett slags kuppförsök mot demokratin.

Förslaget är bara det senaste i raden av lagar som politiserar rättsväsendet i Polen och som i praktiken syftar till att avskaffa grundläggande demokratiska principer.

I Polen har demonstrationerna de senaste dagarna varit massiva, och kraven på president Duda att lägga in sitt veto mot framför allt politiseringen av Högsta domstolen ökar. Men Duda är själv anhängare av Lag och rättvisa, som har majoritet i båda kamrarna i parlamentet.

Frågan är hur EU nu ska agera. EU-kommissionens Frans Timmermans har hotat med att aktivera artikel 7 i EU-fördraget – den så kallade ”atombomben” som gör det möjligt att dra in länders rösträtt. Strategin kompliceras av att detta i slutänden kräver enighet bland medlemsländerna. Ungerns regering – som liksom Polen i rask takt överger demokratiska principer – har lovat att lägga sitt veto om en sådan situation uppstår.

Sverige måste agera

Samtidigt som Polen och Ungern steg för steg avskaffar demokratin, är de fortfarande mycket stora bidragstagare av EU-medel, bland annat från Sverige som är en av de största nettobetalarna.

Det kan inte fortgå.

Det är bra att EU nu aktiverar artikel 7. Men frågan är hur effektivt det är. Bland annat den moderata riksdagsledamoten Maria Abrahamsson har föreslagit att Sverige i EU:s budgetprocess bör villkora åtminstone delar av sitt ekonomiska stöd med att Polen backar från den inslagna vägen. Det är ett bra förslag. Sverige kan i längden inte tyst medverka till att ekonomiskt stötta ett EU-land som trampar på demokratins mest grundläggande principer.

Följ ämnen i artikeln