Vårdbolagen vill inte betala kvinnorna rimliga löner

År 2003 tvingades fackförbundet Kommunal strejka för att få ett avtal. Nu kan det vara dags igen. Den 13 december har förbundet varslat om konflikt på privata vårdföretag.

Om knappt två veckor, den 13 december, kan det bli strejk på privat äldreboenden och vårdhem över hela landet. Det handlar om lönerna för undersköterskor och andra medlemmar i fackförbundet Kommunal. Trots långa förhandlingar vägrar arbetsgivarorganisationen Almega gå med på att ge de privatanställda samma villkor som kommunernas personal redan fått.
När det gäller löner finns det ett par saker som nästan alla trots allt tycks vara eniga om. De som vårdar människor borde ha bättre betalt, och kvinnor ska inte ha lägre löner än män.
Ofta hör förstås de där sakerna samman.

Lyckade komma överens

Just därför var det viktigt när fackförbundet Kommunal i våras lyckades komma överens med kommunerna och landstingen om att höja lönerna för undersköterskorna. Och just därför var det viktigt att den satsningen inte skulle betalas med lägre löner till andra kommunalanställda.
Barnskötare, lokalvårdare eller brandmän kan inte behöva avstå lön för att undersköterskor ska få anständigt betalt. Det har varit den självklara utgångspunkten när Kommunal och SKL lyckats komma överens om lönerna för 150 000 anställda.
Nu tvingas Kommunal varsla om strejk för att få de privata vårdföretagen i Almega att acceptera samma ganska självklara princip. I vårdbolagens värld finns inga pengar för extrasatsningar på undersköterskornas löner. I alla fall inte om inte satsningen betalas av andra anställda i vårdbolagen.

Rimliga villkor

Det är lockande att påpeka att vårdföretagen däremot tycks ha obegränsade resurser när det gäller att driva kampanj för ägarnas rätt att ta ut vinster. Men just nu är det egentligen inte frågan.
Frågan handlar om att få Almega och de privata vårdföretagen att acceptera att 70 000 privatanställda har samma rätt till rimliga villkor som deras kollegor i den offentliga verksamheten. Och det handlar om att äntligen göra något åt ojämlikheten på arbetsmarknaden.
Att det ska behövas ett hot om strejk för att något ska hända är faktiskt helt åt skogen.