Björklund tar över SD:s pajaskonster

Richard Jomshof från Sverigedemokraterna som i dag inte lyckades fälla regeringen

Det blev förstås ingen misstroendeförklaring mot Stefan Löfven i dag. Bara 45 ledamöter stödde Sverigedemokraternas försök att störta regeringen.

Med alla normala politiska måttstockar är det ett haveri för Mattias Karlsson och hans parti.

Det är inte meningen att riksdagens starkaste verktyg ska användas på okynne eller för innehållslösa demonstrationer. Seriösa partier gör helt enkelt inte så. Men Sverigedemokraterna är inte ett seriöst politiskt parti. Mattias Karlsson är - precis som en gång Ian och Bert - lycklig om han får "röra om i grytan".

Ingen merit

Pajaskonster naturligtvis, och ingen merit om Sverigedemokraterna vill bli betraktade som ett parti bland andra. Men samtidigt får Karlsson putsa på sin image som "det enda oppositionspartiet". Ett välkommet avbrott i den partiinterna uppgörelsen kan man tänka.

Uppvisningar som dagens misstroendeomröstning lär inte hålla Stefan Löfven vaken om nätterna.

Men regeringen kommer ändå att få problem med riksdagen under de kommande åren. Trots att decemberöverenskommelsen ska garantera att regeringen ska få igenom sin budget kan oppositionen sätta många andra käppar i hjulen för Löfven och hans ministrar. Och det tänker den göra, allt tal om ansvar till trots.

Anslår tonen

Folkpartiledaren Jan Björklund har anslagit tonen.

Det kan till exempel handla om att riksdagen - i det här fallet de fyra allianspartierna tillsammans med Sverigedemokraterna - röstar igenom beställningar på detaljerad politik som går på tvärs med regeringens inriktning. Just så tänker man ju till exempel göra när det gäller betygssystemet i grundskolan.

Det är dessutom ett riktigt dåligt förslag. En i det närmaste enhällig kår av experter, myndigheter och lärarorganisationer har i sina remisser försökt avråda politikerna från att ännu en gång gå in och ändra på ett betygssystem som inte hunnit sätta sig.

Invändningar väger lätt

För Björklund och de andra borgerliga partiledarna väger den sortens invändningar tydligen lätt. Och det gör de förstås också för Sverigedemokraterna.

Trots att folkpartisterna i dag la ner sina röster är Jan Björklund inte heller främmande för att använda misstroendeförklaringar, i alla fall när det gäller enstaka ministrar. I förra veckan proklamerade han att bostadsministern Mehmet Kaplan sitter löst, formellt därför att han ansvarar för regeringens linje i frågan om Bromma flygfält.

SD hakar på

I verkligheten handlar det nog snarare om att Björklund räknar med att han ska kunna komma åt Kaplan, och kanske hoppas han rätt. Sverigedemokraterna kommer i alla fall inte vara sena att haka på spektaklet.

I dag avvisade en massiv majoritet av riksdagsledamöterna försöken att göra parlamentet till en skådeplats för Sverigedemokraternas clownerier. Men frågan är hur mycket som egentligen är vunnet, om Jan Björklund står redo att ta över rollen som anförare av narrspelet.

Följ ämnen i artikeln