Borg måste rädda jobben i Södertälje

Publicerad 2012-08-31

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I början av maj fick System­bolagets tidigare vd Anitra Steen uppgiften att backa upp Lars Leijonborg som samordnare för Astra Zenecas nedläggning i Södertälje. Häromdagen kunde hon tillsammans med bland andra Sveriges ingenjörer presentera ett anspråkslöst förslag.

Gör om läkemedelsföretagets toxikologiska enhet till ett institut för giftforskning där privata och offentliga aktörer bevarar och utvecklar den svenska toxikologin.

Ett orimligt slöseri

Argumenten är slående. Den toxikologiska forskningen på Astra Zeneca håller högsta klass, både när det gäller personalens kompetens, utrustning och lokaler. Enheten i Söder­tälje har dessutom spelat stor roll för svensk giftforskning.

I ett samhälle där kemin blir allt viktigare är kompetens inom toxikologin en hörnsten för hållbar industriproduktion. Att slå sönder den kunskap som finns skulle vara ett orimligt slöseri.

Kan göra stor skillnad

Förslaget, som från början kommer från Sveriges tekniska forskningsinstitut, borde alltså ha tagits emot med öppna

armar. Det är politik på riktigt, sådant som kan få betydelse för Sveriges framtid som kunskaps- och industrination.

Vi hade kunnat förvänta oss att näringsminister Annie Lööf på stående fot lovat att ordna med finansieringen för att institutet ska kunna komma i gång. Hon kunde i alla fall ha lovat att tala med finansministern om saken. Vi borde ha sett utbildningsminister Jan Björklund uttrycka sitt oreserverade stöd för universitetens medverkan i projektet, och statsminister Reinfeldt trycka på Astra Zeneca för att företaget ska ta sin del av ansvaret för att institutet ska bli av.

Inget av detta har hänt. I stället har vi sett Lööf, Björklund och Reinfeldt åka tåg och äta tårta. Vi har sett dem prata

något om framtida järnvägssatsningar, och desto mer om de politiska alliansernas komplicerade spel.

Inte för sent

Än är det inte för sent. Om tre veckor ska Anders Borg presentera årets budget. Tiden fram till dess kommer att innebära hårda förhandlingar mellan regeringspartierna. Risken är att den toxikologiska forskningen försvinner i partiernas jakt på rubriker och marginalväljare.

När Borg tar promenaden över Riksbron måste han trots det ha med sig ett förslag till toxikologiskt institut. Det är faktiskt viktigt, på riktigt.