Gratis kvinnojobb bär äldreomsorgen

Kvinnor är ryggraden i omsorgen om de äldre.

De som behöver vårda en anhörig får i dagsläget inget stöd. 90 000 kvinnor och 50 000 män i åldrarna 45–66 år har tvingats gå ner i arbetstid eller förtidspensionera sig för att kunna ta hand om en närstående. I många fall sker det ofrivilligt.

Var fjärde plats borta

Äldre får hellre vård och stöd från det offentliga än från sina barn. Och barnen hjälper gärna sina anhöriga men ska inte behöva bära vårdens brister på sina axlar. I decennier har äldreomsorgen dragits ner. Sedan år 2000 har var fjärde plats på ­äldreboenden tagits bort.

I går lanserade Vänsterpartiet ett förslag om att införa anhörigdagar. Det innebär att man ska få rätt att ta ledigt från jobbet och få ersättning från staten när man exempelvis vårdar en förälder, är med vid ett planeringsmöte eller följer med till läkaren. Förslaget är begränsat till fyra dagar per år och ersättningssystemet ska vara som det vidtillfällig föräldrapenning.

En och annan kommer säkert att oroa sig för att det här förslaget ska bli en kvinnofälla. Men då ska man komma ihåg att kvinnor – hustrur och döttrar – redan i dagsläget utgör ryggraden i omsorgen om de äldre. Och det utan ersättning eller stöd.

Äntligen erkänns problemet

Just avsaknaden av stöd gör att många anhöriga mår dåligt. Enligt en avhandling från Stockholms universitet är det fem procent av kvinnorna och två procent av männen som har blivit sjukskrivna till följd av anhörigansvaret.

Vänsterpartiets förslag är inte jätteomdanande men lär göra skillnad i vardagen för många kvinnor och män som pressas av ansvaret för åldrande föräldrar. Framför allt lär det välkomnas att ett parti äntligen ser att problemet finns och presenterar konstruktiva förslag.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.