De dör – vid våra gränser

EU:s gränspolitik är orsaken till de tragedier vi nu bevittnar

Farlig flykt  Europa har under lång tid stängt sina gränser för flyktingar. Människor tvingas därför fly på farliga vägar och i osäkra båtar.  I går kapsejsade ett fartyg vid Lampedusa i Italien. Minst 133 personer har dött.

Så har det hänt igen. Ett fartyg, över­lastat med människor på flykt, har kapsejsat

i Medel­havet. I skrivande stund har 133 kroppar hittats, varav flera barn. Enligt FN:s flyktingorgan UNHCR fanns minst 500 flykt­ingar på fartyget vilket för­modligen gör olyckan till en av de värsta i modern tid. Dödssiffran kommer stiga.

– Det flyter kroppar överallt, sa en räddningsarbetare till den italienska ­tidningen La Repubblica.

Är också Sveriges gräns

Även Sverige har ett ansvar för det

som har skett. Eftersom EU:s politik

är ­gemensam är Medelhavet också vår gräns.

Europa har under lång tid stängt sina gränser för människor på flykt. Det finns nästan inga lagliga sätt att komma hit, ­vilket tvingar människor att fly på farliga vägar och i båtar som inte ens har ­varit sjövärdiga med normal last. Det är EU:s gränspolitik som är orsaken till de tragedier vi nu bevittnar. Olyckan i går var den andra på bara en vecka. I måndags drunk­nade 13 flyktingar sedan deras båt gått på grund utanför Sicilien.

Vi kan inte längre blunda för dessa konsekvenser.

”Långtifrån säkra”

Flyktingarna som drunknade i går kom, enligt nyhetsbyrån AFP, från Somalia och Eritrea. De försökte ta sig från Nord­afrika till den italienska ön ­Lampedusa och sedan vidare till Europa. Det är en vanlig väg.

Andra flyktingar kommer från krigets Syrien. Europa har i dag bara tagit emot ungefär 50 000 av drygt två miljoner männis­kor på flykt därifrån.

Ansvarige EU-kommissio­nären Cecilia Malmström är med­veten om problemet.

I Agenda för en knapp månad sedan sa hon:

– Det är nästan omöjligt att söka asyl utanför EU:s gräns­er. Många människor är hän­visade till flykt­ingsmugglare, till osäkra båtar och till con­tainrar, till ­färder som är långtifrån säkra där man utnyttjas många gånger på ­vägen.

Frågan är vad EU-kommis­sionen och EU:s länder gör med den insikten. Och vad gör ­Cecilia Malmström nu?

Måste ha lagliga vägar

För varje dag som går utan att EU ­ändrar politik ökar risken för att det vi såg i går utanför ­Italiens kust händer igen. ­Tusentals har redan fått sätta ­livet till, hur många fler ska ­krävas?

Vi har en moralisk skyldighet att hjälpa människor som flyr från krig, fattigdom och för­följelse. EU måste öppna fler lagliga vägar in i Europa.

Gränspolitiken måste reformeras och göras mänsklig.

I dag dör människor vid ­Europas gräns­er. Det borde ­inte få ske.

Inte i vårt namn.

Följ ämnen i artikeln