Mejla

Susanna Kierkegaard

Terroristernas paradis är ett laglöst internet

Publicerar sina manifest i samma extremistforum

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Minnesstund i El Paso, Texas, efter masskjutningen i ett köpcentrum i lördags.
Minnesstund i El Paso, Texas, efter masskjutningen i ett köpcentrum i lördags.

LEDARE

I lördags morse gick en 21-åring in i ett köpcentrum i Texas och sköt ihjäl 20 personer.

En dryg kvart tidigare hade gärningsmannen laddat upp ett politiskt manifest på internetforumet 8chan. I sitt inlägg bad han andra användare att dela materialet vidare: "gör er del av jobbet och sprid det här, bröder".

Hyllade morden i Christchurch

Manifestet beskrev en "latinamerikansk invasion av Texas" och innehöll en plan för att dela upp USA i områden efter ras. Texten inleddes med en hyllning till högerextremisten som mördade 51 muslimer i en terrorattack i Christchurch på Nya Zeeland i våras.

Christchurchterroristen laddade också upp ett detaljerat manifest på forumet 8chan där han tillkännagav sina planer. Det gjorde även högerextremisten som sköt ihjäl en person i en synagoga i Kalifornien i april 2019.

Tre manifest på bara ett halvår

Bara det senaste halvåret har alltså tre högerextremister publicerat politiska manifest i samma forum, och därefter gått ut och skjutit folk. Det är ingen slump.

Sajten 8chan är internets baksida. Där är inget för grovt för att publiceras. I forumet florerar bilder, sarkastiska skämt och högerextremism. Hemsidan skapades som ett laglöst alternativ till 4chan, ett forum känt för sin rasism men som åtminstone haft moderatorer.

De här sajterna är inte bara diskussionsforum. De radikaliserar ungdomar. Redaktören för den nazistiska sajten Daily Stormer har till exempel talat gott om 4chan, och sagt att det var där han "började digga Hitler".

Måste ta internet på allvar

Efter skjutningen i Texas reagerade till slut 8chans nätverksleverantör Cloudfare genom att avsluta sitt avtal med sajten. Företaget motiverade handlingen med att 8chan "har visat sig laglösa, och att den laglösheten har orsakat flera tragiska dödsfall". Tyvärr är det bara en tidsfråga innan forumet hittar en ny leverantör.

Hur hade vi reagerat om 4chan och 8chan varit fysiska mötesplatser? Tänk dig att en grupp tonårskillar skulle ses flera timmar om dagen på ett fik, hylla Adolf Hitler, glo på nazistisk propaganda och skoja om folkmord. Det hade nog väckt en del uppståndelse.

Det är hög tid att vi börjar ta internet på allvar.

Av: 

Susanna Kierkegaard

Publisert:

LÄS VIDARE

Svenskkopplingen är en vidrig ursäkt

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Masskjutningen på Walmart i El Paso

8chan

Christchurch

Texas

Brott

Adolf Hitler

Extremhögern