Fred mellan palestinier

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-02-10

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Anhängare av palestinska Hamas och Fatah demonstrerar tillsammans i Västbanken.

Högtiden och symboliken kunde inte varit mäktigare när president Abbas och Hamas

exilledare Khaled Meshal undertecknade fredsfördraget. Enigheten bekräftades i Mekka, pilgrimernas mål och islams heligaste stad. Försoningen kan ha förhindrat ett ögonblick av inbördeskrig och säkert ett definitivt sammanbrott av de

politiska maktstrukturerna i den sargade och utfattiga palestinska myndigheten.

Intern rivalitet, som redan dödat hundratals palestinier, ersätts av regeringssamarbete. Fatah har givit upp sitt motstånd mot den sortens samverkan.

Ytterst komlicerat uppdrag

Ismail Haniya från Hamas förblir premiärminister men hans parti får inte egen majoritet. Fatah tillsätter sex ministerposter och de allra känsligaste uppdragen, bland dem inrikesministerns, går till politiskt oberoende. Denne måste pröva det

ytterst komplicerade uppdraget att integrera Hamas säkerhetsstyrkor med de Fatah-dominerade trupper som är lojala med presidenten och som under senare tid fått massivt stöd från USA, ekonomiskt och militärt.

Hamas har på motsvarande vis tagit bistånd, också militärt, från Iran och via Hizbollah i Libanon. Med

tiden har också pengar strömmat in från Saudiarabien.

Fred och omstrukturering

Fred mellan de båda dominerande palestinska organisationerna och en genomgripande omstrukturering av PLO borde kunna reducera det förödande utländska inflytandet. Den bojkott mot Hamas som följde på det demokratiska valet drev fram ekonomisk och social nöd, destabiliserade politiken och underblåste mer av våld och oförsonlighet.

Fredsfördraget från Mekka är tyvärr tillräckligt suddigt för att kunna utnyttjas av de krafter på den israeliska och västliga sidan som vill fortsätta den destruktiva bojkotten.

Texten erkänner inte uttryckligen Israel, den talar om ”respekt” för ingångna avtal med Israel. Dokumentet tar inte avstånd från våld mot ockupanten, hur nu det skulle vara möjligt.

Mekka-uppgörelsen ligger ganska nära det uppmärksammade ”Fångarnas dokument”, utarbetat förra sommaren av palestinska fångar (från såväl Hamas som Fatah). I en av dokumentets arton punkter ryms ett, om än inlindat, erkännande av Israel, inom de gränser som gällde fram till 1967. Den ståndpunkten har också Hamas-ledare Meshal uttryckt. I praktiken en bekräftelse av FN:s upprepade resolutioner.

Omvärlden borde ställa krav

Palestiniernas ledare uppmanas ständigt att hålla ingångna avtal.

Omvärlden borde ställa samma sorts krav på Israel, som i decennier brutit mot FN-resolutioner, regelmässigt byggt ut antalet bosättningar och genomfört kollektiva straffaktioner in på palestinskt område.

Om en dryg vecka kommer USA:s utrikesminister till Mellanöstern för att bland dela ut betyg till Mekka-uppgörelsen. Ett underkännande öppnar för inbördeskrig i de palestinska områdena. Ett perspektiv som dessvärre knappast skrämmer USA och Israel.

OS

Följ ämnen i artikeln