Smutsmejl –en varningsklocka

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-02-25

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det svenska debattklimatet har hårdnat. Annika Billström, Tiina Rosenberg och Fredrik Reinfeldt är bara tre av de politiker som har fått utstå osakliga angrepp.

25 Februari 2006. Det är för djävligt, säger Mona Sahlin om smutsmejlen mot Fredrik Reinfeldt som har skickats från socialdemokratiska partihögkvarter. Göran Persson har personligen bett Reinfeldt om ursäkt.

Mejlaren Mats Lindström har lämnat sitt jobb på den socialdemokratiska partistyrelsen. På socialdemokraternas hemsida ber även han Fredrik Reinfeldt med familj om ursäkt.

Dyker upp

Bra så? Nej. Även om smutskastningen just i det här fallet sägs vara signerad en enskild person är det ingen hemlighet att ”bad campaigning” dyker upp i varje valrörelse.

Ibland är det socialdemokrater som skitar ner, andra gånger är det moderater.

Och även om Mats Lindström inte hade stöd av sitt agerande från partiledningen, har han kanske själv uppfattat klimatet på partiexpeditionen som tillåtande. Som att i kampen för att rädda folket från en högerregering är alla medel tillåtna.

Politisk debatt måste bygga på entusiastisk ilska.

Klimatet har hårdnat

Den måste växa ur en vilja att förändra samhället med skickliga och känsloladdade argument. Att kasta osaklig skit på motståndaren är att skita ner hela politiken.

Smutsmejlen mot Fredrik Reinfeldt är en varningsklocka. Det svenska debattklimatet har hårdnat. Politiker dras allt oftare i smutsen som privatpersoner. Fredrik Reinfeldt är på inga sätt ensam om det.

Tiina Rosenberg, före detta frontfigur i feministiskt initiativ, jagades hela hösten för sin sexuella läggnings och sin frisyrs skull. När trängselavgifterna infördes i Stockholm fick borgarrådet Annika Billström se sig själv som uppblåsbar docka. Sexismen flödade.

Hatet och hoten mot politiker har ökat. Att vara folkvald blir ofta en risk som inskränker ens frihet och drabbar ens familj. Det tragiska mordet på Anna Lindh och skotten mot Ilmar Reepalus bostad i Malmö är extrema exempel. Många lokalpolitiker får ta emot hat och hot i mejl och telefonsamtal.

Visa respekt

Politiker ska självklart granskas hårt. Men osakliga hårdheter kväver den politiska debatten, gör att allt färre människor vill ta ansvar som folkvalda politiker. Vi i medierna har ett ansvar för hur vi rapporterar, att inte hetsa i onödan.

Politikerna själva måste visa resp-ekt för varandra. Om också politikerna ger efter för politikerföraktet, finns föga hopp för en levande demokrati som lockar nya människor att engagera sig.

Bara socialdemokraterna, knappast moderaterna, skadas av smutsmejlen mot Reinfeldt. Ännu mer skadas förtroendet för politiken. Så är det med ”bad campaigning”. Den är dålig för alla inblandade.

ÅP

Följ ämnen i artikeln