Mejla

Atle Morseth Edvinsson

Med Joe Biden har klimatet en chans

Tänker återansluta USA till Parisavtalet

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Biden-supporter i San Francisco lyssnar på den nyvalde presidentens segertal. En av många som kan känna hopp nu.
Foto: JOSE CARLOS FAJARDO / TT NYHETSBYRÅN
Biden-supporter i San Francisco lyssnar på den nyvalde presidentens segertal. En av många som kan känna hopp nu.

LEDARE

Amerikanerna har många anledningar att glädjas över att Joe Biden flyttar in i Vita huset i januari nästa år. Han är till exempel inte bara demokrat utan även vänligt inställd till demokrati. Det kan knappast sägas om Donald Trump, som ville att rösträkningen skulle avslutas när han fortfarande hade ledningen.

De får även en president som tänker ta kontroll över coronaviruset som en första åtgärd, ser den strukturellt inbyggda rasismen hos landets polismyndigheter och vill göra det svårare för privatpersoner att köpa automatvapen. Sådana ljusglimtar håller man gärna fast vid efter fyra år med Donald Trump.

USA näst största utsläppare

Även vi som bor utanför USA kan se positivt på framtiden. Ur ett globalt perspektiv är nog det största glädjeämnet att Joe Biden tar klimatförändringarna på allvar till skillnad från sin föregångare.

Donald Trump gjorde vad han kunde för att upphäva de miljölagar som infördes när Barack Obama var president. Lyckligtvis kommer det att vara relativt enkelt för Biden att återinföra dem, om man ska lyssna på experterna.

Det största klimatbakslaget under Trumps presidentskap är utträdet ur Parisavtalet, som passande nog fullgjordes dagen efter att amerikanerna gått till valurnorna. Det blev kronan på verket för Trumps bidrag till klimatpolitiken. Man kan bara fantisera om vad han hade gjort om han fått sitta kvar för ännu en mandatperiod. Hemska tanke.

Går att nå 1.5-gradersmålet

Joe Biden tänker göra det snedsteget ogjort och återansluta landet till Parisavtalet. Därmed förbinder sig återigen världens största ekonomi och den näst största utsläpparen av växthusgaser att bidra till att hålla nere den globala uppvärmningen.

Enligt en analys av Bidens planerade klimatåtgärder kommer USA ensamt att kunna kapa uppvärmningen med 0.1 grader fram till år 2100. Samtidigt har Kina ett mål att bli klimatneutralt 2060, EU har sin "green deal" och Japan har jämte Sydkorea planer på att uppnå netto noll utsläpp 2050. Tillsammans bedöms dessa insatser möjliggöra Parisavtalets målbild att bara höja den globala uppvärmningen med 1.5 grader.

Det finns alltså skäl att vara hoppfull när Joe Biden tillträder i början av nästa år. Nu har han fyra år på sig att göra både USA och världen till en bättre plats än vad den blivit med Donald Trump.


Chatta med Atle Morseth Edvinsson om texten. Chatten startar klockan 09:00 men det går bra att skriva inlägg redan nu.

Laddar Live Upplevelse
Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.