Mejla

Ingvar Persson

Nu borde alla gå med i a-kassan

Det nya paketet gör skillnad

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Under året kommer vi att få nio procents arbetslöshet enligt prognoserna.
Foto: Bertil Ericson / TT / TT NYHETSBYR≈N
Under året kommer vi att få nio procents arbetslöshet enligt prognoserna.

I tidningen Handelsnytt berättar Claudia Moraga Gullstrand hur tillvaron vänts upp och ner. De extra arbetstimmar som skulle ha betalat hyran försvann när butiken där hon jobbat tömdes på kunder.

Hon är långt ifrån ensam. Många har varit beroende av tillfälliga anställningar för att få ekonomin att gå ihop. De flesta är kvinnor. Många, men långt ifrån alla, är unga. I går redovisade SCB siffror som visar att gruppen äldre med osäkra anställningar har vuxit de senaste 15 åren.

I goda tider har det fungerat men det är den här gruppen som drabbas först och hårdast när ekonomin kollapsar. Det som händer nu. Finansminister Magdalena Andersson talar nu om att den svenska ekonomin kommer att krympa med fyra procent. Arbetslösheten kommer att stiga till nio procent.

Skyddsnätet behövs

Det är värre än under finanskrisen och just nu finns verkligen behovet av ett skyddsnät. Att a-kassans regler i praktiken gjort ett medlemskap meningslöst för väldigt många är en samhällsfara.

Två av tre är i dag med i en a-kassa. Det betyder att var tredje anställd på svensk arbetsmarknad saknar ett hyggligt skydd.

De senaste veckorna har a-kassorna ändå tagit emot många ansökningar. Den här veckan har det blivit rusning. Magdalena Anderssons paket från i måndags gör nämligen skillnad.

Antalet timmar man ska ha arbetat för att vara kvalificerad för ersättning sänks. Fler deltidsarbetare och tillfälligt anställda kommer att kunna få ersättning. Dessutom höjs grundbeloppet till 510 kronor om dagen.

Tiden man måste ha varit medlem i a-kassan för att få full ersättning kortas till tre månader. Gränsen kunde ha varit ändå lägre, men många fler kommer att se meningen med att vara med.

Anpassning till vår tid

För Sverige betyder det att vi nu får en arbetslöshetsförsäkring som är hyggligt anpassad till hur arbetsmarknaden ser ut. Förändringarna löser inte allt, men de rättar till mycket. De betyder också att en del av coronakrisens sociala konsekvenser blir lite mindre dramatiska.

För a-kassorna och facken innebär paketet att man får spela den roll man ska spela. Medlemskap och frivillig organisering är hörnstenar i vår samhällsmodell

För var och en av oss betyder förslagen att det inte längre finns några ursäkter. Det bästa vi kan göra är att skicka in ansökan om medlemskap i a-kassan. Det löser kanske inte klumpen i magen över den där hyran som ska betalas eller det där kylskåpet som blir allt tommare. Men Magdalena Andersson har öppnat en dörr in i trygghetssystemet.

Det är läge att kliva in genom den nu.

Av: Ingvar Persson

Publicerad: