Tiggare är offer för politisk jakt

Publicerad 2014-07-10

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Tiggare har det tufft i Norden. På bilden: en rumänsk kvinna som vräktes från ett tältläger i Helenelund.

Våra grannländer har en gemensam ­fiende: Människor som tigger.

Danmark ska inte bli ett hotell där folk kan övernatta och få mat gratis förklarade Trine Bramsen, rättspolitisk talesperson för de danska socialdemokraterna.

I Köpenhamn ska polisen köra bort ­eller utvisa människor som sover utomhus. Det är samtidigt olagligt för kommuner och organisationer att hjälpa personer utan danskt personnummer. Målet är bland annat att tiggare ska resa till Sverige i stället. Ofta handlar det om romer som desperat försöker få ett bättre liv. 

Fattigdom görs brottsligt. Människor beskrivs som problem.

Förtrycket av romer pågår fortfarande och väldigt få vill ta ansvar.

Fritt fram att förbjuda i Norge

För drygt en vecka sedan blev det fritt fram för norska kommuner att förbjuda tiggeri. Nästa år kan en liknande lag bli verklighet på nationell nivå. 

– Det stora problemet är att romer diskrimineras i många länder, speciellt ­Rumänien. Då söker sig människor till andra platser för att få ett bättre liv.  Frågan är då om vi här har tålamod att vara medmänskliga, säger Thomas Hammarberg, som just nu leder regeringens ­kommission mot antiziganism.

Svenska hjälporganisationer beskriver hur omgivningen har en allt hårdare ton mot hemlösa EU-medborgare.

– Man har inte alls den förståelsen som man hade innan, säger en kvinna på uppsökarteamet i Stockholm till Ekot.

Förföljelser historiskt problem

Förtrycket av romer är inget nytt. Trakasserier, rasism och systematisk förföljning ekar genom historien ända in i vår tid. Regeringen presenterade senast i våras en vitbok som beskriver över­greppen i Sverige under 1900-talet. Nu spär starka krafter i Europa på hatet och fördomarna igen.

Vad som sker i Norden måste ses i det sammanhanget. Många uttrycker hur avskyvärt det är men beskriver i nästa mening hur svårt det är att veta vad som ska göras.

Thomas Hammarberg menar att det måste gå att göra flera saker samtidigt. Fortsätta lyfta frågan till en EU-nivå, ­sätta press på Rumänien och samtidigt ta hand om människorna som har kommit till Sverige.

Lätt fördöma tidigare förtryck

Det är lätt att fördöma tidigare generationers förtryck. Det är svårare att se hur framtidens historieböcker kommer att beskriva det som händer i dag.

Kanske berättar de om hur Norge och Danmark pekar ut fattiga som sin nya fiende. Kanske beskriver de hur konstigt det är att frågan om diskrimineringen av romer inte prioriterades högre.

Förhoppningsvis står det att Sverige gjorde allt för att förändra det.