Mejla

Pernilla Ericson

Avicii påminner dig om att be om hjälp

Roll som skapar utsatthet

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

1 av 3 | Foto: Pontus Orre
Minnesgudtjänsten för artisten lockande mängder av sörjande.

LEDARE

Melodin ger sken av en lättsam poplåt, men texten säger allt. “Can you hear me? S.O.S Help me put my mind to rest. Two times clean again, I’m acting low, a pound of weed and a bag of blow.”
Svenska popundret Aviciis senaste låt är ett rop från avgrunden, och den kommer ett år efter att stjärnan hittats död på ett lyxhotell i Muskat. Han blev 28 år.
Det tragiska beskedet kom som en bekräftelse på att ingen framgång i världen kan köpa dig lycka. Snarare tvärtom, missbruk, enorm press, ignorans inför utbrändhet, tondövhet i en machovärld, allt har en fruktansvärd prislapp. Tim “Avicii” Bergling är också en siffra i den mörka statistiken över självmord. Betydligt fler män än kvinnor dör varje år i det mest ensamma och utsatta av lägen.

Män är genomgående mindre benägna att söka hjälp. Det är ytterligare ett exempel på när könsroller blir livsfarliga. Den starka, tysta mannen tiger och lider. Det gör avtryck i relationer. Betydligt färre män än kvinnor har en nära vän. Det förvärrar fallhöjden, generellt är män känsligare än kvinnor för förluster som separationer, att förlora arbetet eller att bli sjuk.

Bidrar till våld

Mäns dåliga mående bidrar också till missbruk, våld, ökad otrygghet. Det är en bubbla av hopplöshet. I en genomgång av chattfrågor på stödforumet Killfrågor.se, så saknar många stödsökande helt tilltro till att någon kan hjälpa dem ur deras våldsamma situation.
“I get robbed of all my sleep, as my thoughts begin to bleed.”
Varje litet steg i den riktning som knuffar på könsrollerna är oändligt viktigt. I sociala medier skriver en manlig vän:
“Lite för privat fråga kanske men skitsamma: Någon som känner till en bra KBT-terapeut som är ansluten till landstinget?”
Varför skrev han den där privat-brasklappen, funderar han härnäst. “Som att det skulle vara något att skämmas för. Det är det ju inte.”
Han skriver också:
“Har haft problem med ångest och depression från och till under rätt många år. Medicin har hjälpt litegrann under perioder men mest i form av att jag blir helt känslomässigt avstängd istället. Måste gå till botten med detta.”

Han blir bombarderad med kärlek som svar, och en hel del konkreta tips.

Får inte bli en klassfråga

Varje modig röst är oändligt viktig, för den bryter den urgamla illusionen om att sårbarhet skulle göra dig till mindre av en man.

Att vården har tillräckliga resurser för att fånga upp de som faller är fullkomligt grundläggande, att det inte på grund av vårdköer inom den offentliga vården blir en klassfråga vem som kan få hjälp.

Men att vi alla blir medvetna om hur de här rollerna påverkar oss gör enorm skillnad. Det kan handla om att fråga hur någon mår, och ta sig tid att lyssna på svaret. Kanske finns där ett rop på hjälp.
S.O.S.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.